Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány - mondta a miniszter. (Ezt a kijelentést már többféle módon is cáfolták munkaügyi szakértők. - a szerk)

Magyarországnak a következő években most alapvetően erre van szüksége, jó szakemberekre a termelésben. A kormány arra törekszik, hogy középtávon a jelenlegi 8 ezerről 20 ezerre emelkedjen a szakképzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma, és 50 ezer helyett 70 ezer diákot oktathassunk a gyakorlati képzési helyeken - mondta Varga.

Varga idézett a német-magyar ipari kamara által készített konjunktúra-felmérésből, amelyből kiderül: a német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie. A Magyarországon működő német vállalatok szerint kedvezőek a magyar gazdaság növekedési kilátásai, megfelelő a munkaerő-potenciál, és adott az a kutatás-fejlesztési feltételrendszer, amelyre a vállalatoknak szükségük van.

A gazdaságpolitikát érintő bírálatokról elmondta: amennyiben azok helytállóak lettek volna, a magyar gazdaság nem érte volna el azokat az eredményeket az elmúlt években, amelyeket elért.

A január 1-jén elindított - a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által is bírált - ekáer-rendszerről a miniszter azt mondta: meghallgatták azt a kérést, amely szerint a vállalkozásoknak több időt kell adni a felkészülésre, a kormány ezért hosszabbította meg a felkészülési időszakot. Varga az online pénztárgépek bevezetéséhez hasonlította az új rendszert, mondván mindkettőnek az adóbevételek növelése volt a célja, és az online kasszákkal teljesült is ez a cél.

A német-magyar iparkamarával közösen az NGM létrehozott egy munkabizottságot, amely havonta ülésezik és így ez a Magyarországon működő cégek és a kormány közötti folyamatos párbeszéd egyik fóruma.