Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NGM még tavaly szeptemberben kötelezte az üzemeltetőket az adatszolgáltatásra, ám mostanáig nem látszott, lesz-e megoldás, amellyel a vállalkozások képesek megfelelni az elvárásoknak.

Az automaták online adatszolgáltatását a 31/2016 (IX.2.) számú NGM-rendelet teszi kötelezővé. Emiatt - hasonlóan az online kasszákhoz - minden élelmiszert árusító automatába be kell építeni egy elektronikus egységet, amelynek segítségével az adóhivatal követni tudja a készülékek forgalmát. Ennek határideje 2017. július 1.

Az automata felügyeleti egység (afe) azonban nem közvetlenül a NAV-hoz továbbítja az adatokat, hanem egy erre külön engedéllyel rendelkező, felügyeleti szolgáltatónak nevezett piaci szereplőn keresztül. Egészen az elmúlt napokig nem látszott, hogy lesz-e eszköz ahhoz, hogy az automatákat üzemeltető vállalkozások teljesítsék kötelezettségüket, illetve lesz-e olyan piaci szereplő, aki felügyeleti szolgáltatóként vállalja az ezzel járó munkát és százmilliós nagyságrendű fejlesztést. A kérdést nehezítette, hogy a kormány 5000 forintban korlátozta a havidíjat, amit gépenként legfeljebb kérni lehet a szolgáltatásért cserébe.

Az árusítóautomaták számára használható afe és a hozzá tartozó felügyeleti rendszer műszaki értelemben elkészült, és engedélyeztetés előtt áll - mondta Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A cég partnerekkel dolgozott az új rendszeren, amely technikailag az áruautomaták piacán vezető, német telemetria megoldásra épül, ezt tették alkalmassá a NAV számára megfelelő adatok továbbítására.

Sikerült olyan megoldást létrehozni, amely amellett, hogy teljesíti a hatósági előírásokat, további díj nélkül egy webes felületen az üzemeltetőt is folyamatosan tájékoztatja automatái állapotáról; a pénzmozgásról, árufogyásról és más eseményekről. Az információ segítségével az üzemeltető munkája tervezhetőbbé válik, a forgalom pedig nő, így az általunk kínált integrált felügyeleti rendszer számos előnnyel jár majd az üzemeltetők számára - hangsúlyozta a szakember.

A kft. felügyeleti szolgáltatóként is megjelenik majd a piacon.