Az nhp kivezető fázisba lép, így kevesebb pénz áll majd a bankok rendelkezésére. A jegybank ezzel is azt igyekszik elősegíteni, hogy folyamatosan visszaállhasson a rend, és piaci alapon nőhessen tovább a vállalati hitelezés - írta a lap.

A jövőre rendelkezésre álló keret egyik része forint, a másik pedig egy devizaalapú elemből állhat. Utóbbi konstrukció lényege, hogy a jegybank forintot ad a banknak, majd devizacserét hajt végre, így a bank végül is devizával fog rendelkezni. Ezt a devizát a hitelintézetek azoknak a kis- és közepes cégeknek adhatják, amelyek természetes fedezettel, azaz devizabevétellel rendelkeznek.

Az idei kétszer 500 milliárd forintos keret - ami a "rendes" nhp-ból, illetve az nhp+ alprogramból átcsoportosított összegből áll össze - nagy része az idén várhatóan kimerül. Az nhp+ programnak nem lesz folytatása.

A lap értesülései szerint a jegybanknál úgy számolnak, hogy a mostani átalakítással le lehet zárni a 2013 nyarán indított programot. Az nhp harmadik, kivezető szakaszában a tervek szerint 2016 végéig lehet leszerződést kötni.

Az nhp fokozatos kivezetésén túl a jegybanktól a vállalati hitelezés élénkítése érdekében további lépések is várhatók. Erről kedd délután számol be a nyilvánosságnak az MNB.