Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előrejelzési horizont, azaz 2017 végéig várhatóan alacsonyan maradnak a kamatok és a laza monetáris politika lesz jellemző Magyarországon - mondta Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Euromoney bécsi konferenciáján. A szakember szerint az, hogy Magyarországon sikerült elkerülni a defláció kialakulását, jórészt annak volt köszönhető, hogy a jegybank jelentős lazítást hajtott végre és erre a jövőben is szükség lesz, ha az inflációt a 3 százalékos cél irányába szeretnék terelni.

Palotai szerint az ECB kvantitatív lazítási programjának kedvező hatásai voltak Magyarországra nézve is, hiszen támogatólag hatott az MNB által végrehajtott lazításra is. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy egy ilyen mértékű lazításból való visszavonulást nagyon körültekintően kell végrehajtani, ha eljön az ideje.

Az alacsony olajár hatásaival kapcsolatban megjegyezte, hogy a jegybank legutóbbi inflációs előrejelzései 45 dolláros hordónkénti olajárral számoltak. Ez azt jelentheti, hogy ha a mostani alacsonyabb árak tartósak lesznek, akkor elképzelhető, hogy a magyar monetáris politikának a korábban tervezettnél is hosszabb ideig kell lazának maradnia.