A tanács legutóbbi kamatdöntése utáni közleménye szerint, ha az inflációs cél elérése indokolja, a testület kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközökkel. Néhány szakértő várakozása szerint a március végén esedékes negyedéves felülvizsgálatkor az MNB az irányadó 3 hónapos betéti eszköz felső limitjét további 100-150 milliárd forinttal (600-650 milliárd forintra) csökkenti az év második negyedévére.

Az MNB csütörtökön publikálja legfrissebb Inflációs jelentését, de már ma közlik a bruttó hazai termék (GDP) és az infláció alakulására vonatkozó fő számokat - írja az MTI.

Tavaly decemberben az MNB 3,6 százalékra növelte a 2017. évi bruttó hazai termék (GDP) bővülésére vonatkozó előrejelzését, 2018-ban pedig 3,7 százalékos növekedéssel számol. A prognózis 2017-re 2,4, 2018-ra 3 százalékos inflációval számol. (Az oroszoknál 9,75 százalékra vitték le az alapkamatot.)

Jövőre jöhet a változás

Az MTI által megkérdezett londoni pénzügyi elemzők szerint egyelőre nem valószínű, hogy a legutóbbi inflációs meglepetések érdemben módosítanák az MNB jelenlegi monetáris alapállását, de jövőre nem kizárt az alapkamat emelése.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azt hangsúlyozták: bár a tizenkét havi infláció valószínűleg az MNB várakozásánál előbb eléri a 2-4 százalékos tűrési sáv 3 százalékos középpontját, véleményük szerint azonban alacsony annak a kockázata, hogy az éves inflációs ütem átlépi a sáv felső határát. A JP Morgan londoni elemzői azt várják, hogy az MNB a konszenzusos előrejelzésnél nagyobb mértékben, 225 milliárd forinttal 525 milliárd forintra csökkenti a három hónapos betéti eszköz igénybevételének felső határát. A JP Morgan elemzőinek távlati előrejelzése alapján az MNB alapkamata 2018 márciusáig a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői sem számítanak az MNB monetáris politikájának módosulására, és azt jósolják, hogy a keddi kamatdöntő ülésen nem változik a 0,90 százalékos alapkamat. A GS elemzői szerint a három hónapos betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső összeghatára a következő negyedévre 600 milliárd forint lesz.

A Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal bővül az idén. A Capital Economics londoni elemzői az MNB első kamatemelését jövőre várják, és azzal számolnak, hogy a magyar jegybank alapkamata 2018 végére 1,75 százalékra emelkedik.