A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tartja Orbán Viktor miniszterelnök az általa vezetett magyar kormányzati-üzleti delegáció pénteken zárult, kétnapos kazahsztáni látogatását. Programjának végén a kormányfő találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, akivel a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben állapodtak meg.

Kazahsztáni útjának utolsó programjáról, a Nurszultan Nazarbajev elnökkel folytatott - eredetileg félórásra tervezett, ám végül több mint egyórás - megbeszéléséről szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatta az MTI-t, közölve, hogy a két vezető megállapodott a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben. Különösen az energiaszektor, az építőipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén kínálkozik lehetőség a széles körű együttműködésre - ismertette Szijjártó Péter.

Több célkitűzésben is megállapodtak - folytatta -, így kazah-magyar vegyesvállalatok alapításában, gazdaságfejlesztési alap létrehozásában és a pénzügyi együttműködés elmélyítésében. Az együttműködés konkrétumainak véglegesítésére a kazah-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottságot jelölték ki, de nagy szerepe lesz ebben Karim Maszimov kazah miniszterelnök budapesti látogatásának is - közölte a szóvivő.

A népes magyar kormányzati-üzleti delegáció csütörtökön és pénteken tárgyalt Asztanában. Az első nap ülést tartott a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság, második nap pedig üzleti fórumot tartottak a kazah fővárosban, ahol Orbán Viktor az államfő mellett megbeszélést folytatott az ország kormányfőjével is.

Nincs döntés Timosenkó-ügyben

Az MTI megkérdezte a miniszterelnök szóvivőjét azzal kapcsolatban, hogy több európai politikus is bojkottálja a júniusi közös lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokságot a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval szembeni bánásmód miatt. Szijjártó Péter azt mondta, a Miniszterelnökségen egyelőre semmilyen döntés nem született arról, hogy Orbán Viktor ellátogat-e az Európa-bajnokság bármelyik mérkőzésére.