Idén februárban az éves infláció 0,3, a maginfláció 1,4, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalék volt. A teljes inflációs ráta 0,6 százalékponttal, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az infláció mérséklődését alapvetően az üzemanyagok árcsökkenése okozta.

Az elmúlt időszakban a keresletérzékeny termékek inflációhoz való hozzájárulása érdemben nem változott, míg a volatilisebb, főként költségváltozásokra érzékenyebb tételek - élelmiszer és energia - árai összességében az árcsökkenés irányába hatottak.

Az iparcikkek éves inflációs rátája januárhoz képest enyhén csökkent, ugyanakkor az elmúlt másfél év átlagánál továbbra is magasabb szinten jár. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árai kis mértékben emelkedtek, míg a nem-tartós iparcikkek árai enyhén mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Havi összevetésben a nem-tartós termékkörön belül a volatilis árdinamikájú repülőjegyárak mutattak számottevő csökkenést. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet együttes hatása alakítja.

Februárban a piaci szolgáltatások esetében a korábbi éveknek megfelelő havi áremelkedés volt. A termékkört általánosan visszafogott árdinamika jellemezte.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest. A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje stagnált. A szabályozott termékek széles körében változatlanok maradtak az árak az előző hónaphoz képest. A lakosság inflációs várakozásai csökkentek, és az alacsony inflációs folyamatokkal összhangban mérsékelt szinten tartózkodnak - véli az MNB szakérője.

A fogyasztóiár-index 2016. februárban (éves változás, %pont)
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlyuk 32,4 százalék)0,6Egyéb tételek hozzájárulása-0,3
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 55,0 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-0,6
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 67,9 százalék)0,8Egyéb tételek hozzájárulása-0,5
Forrás: KSH, MNB-számítás