Az Európai Bizottság a tavalyi kormányzati intézkedéseket nem tartja elfogadhatónak hosszabb távra, mert úgy véli, hogy az egyszeri beavatkozás volt a költségvetésbe. A kormánynak azt kell tudni elhitetnie új intézkedéseivel, hogy a következő módosítások tartósan biztosítják azt, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad - mondta az InfoRádiónak Fóris György. Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta, fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

A BruxInfo szakértője kifejtette: 2013-ban a rendelkezésre álló keret 71 százalékával kalkulálhat az ország, de a meglévő adatok szerint a legtöbb tagállam keretének 66-70 százalék hívja csak le. Megtörténhet, hogy ezt a 29 százalékot amúgy sem érte volna el a magyar tervezés. 2014-et nem érinti a javaslat, ha csak nem lesz új büntető intézkedés addig.

A szakértő szerint a befagyasztás az induló projektekkel kapcsolatos új lekötéseket érintheti. A kormánynak meglesz az a szabadsága, hogy olyan sorrendbe rakja a projekteket, hogy a fontosakra még legyen keret - tette hozzá Fórizs.

Megelőzhető, hogy életbe lépjen a felfüggesztés

Még megelőzhető, hogy életbe lépjen a most javasolt intézkedés, de ehhez a kormánynak sürgős lépéseket kellene tenni - mondta Kovács László, az MSZP alelnöke. A volt uniós biztos kiemelte: a testület javaslatcsomagot állít össze, azt beterjeszti a pénzügyminiszteri tanács elé, hogy milyen ajánlásokat tegyen a márciusi ülésén. Ha hat hónap után kiderül, hogy Magyarország teljesítette az ajánlásokat, és van eredmény, akkor újabb javaslatot tehetnek a befagyasztás felfüggesztésére - tette hozzá Kovács.