Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bemutatták az új ezrest, már csak a jövőre érkező ötszázas van hátra a bankjegycseréből. Ennek apropóján a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza bemutatja, hogy jelenleg törvényes fizetőeszköznek számító hat címlet közül melyikkel lehet fizetni és meddig.

Ötszázas

MTI Fotó - MNB

Mivel csak jövőre jön az új, ezért bárhol lehet velük fizetni.

Régi ezres

MTI Fotó - Balaton József


Az új ezres csak most mutatták be, és bár jogilag törvényes fizetőeszköznek számít, csak jövő márciustól lehet velük találkozni. Mindenesetre a jegybank már meghatározta a régi ezreseket 2018. október végéig mindenhol kötelesek elfogadni. Utána a bevont bankjegyeknél alkalmazott 3/20 éves forgatókönyv lép érvénybe: 2021 október végéig a posták és a bankok adnak a régi ezresek helyett újat, 2038 október végéig pedig az MNB-ben lehet őket lecserélni.

Régi kétezres

MTI Fotó - MNB


Idén július végén járt le a határidő, ameddig bárhol lehetett velük fizetni. Augusztustól viszont nem. Így itt már életbe lépet az előbb említett 3/20 éves megoldás: a bankok és a posták cserélik ezeket új bankjegyre 2020 július végéig. A jegybankba pedig 2037 július végéig lehet vinni ezeket, ahol ingyenesen új bankjegyet adnak helyettük.

Régi ötezres

MTI Fotó - Balaton József

Ugyanaz a helyzet, mint a régi kétezresekkel. Augusztustól  már nem lehet velük bárhol fizetni. A bankok és a posták cserélik új bankjegyre 2020 július végéig. A jegybankba pedig 2037 július végéig.

Régi tízezres

Reuters

Bár a mostani bankjegycsere az új tízezres bevezetésével indult még 2014-ben, a régiekkel is lehet fizetni bárhol. A jegybank egyelőre nem szabott meg a határidőt arra, hogy a régi tízezreseket meddig lehet fizetni. Amíg ezt a határidőt nem közlik, addig bátran lehet fizetni a régi tízezresekkel.

Régi húszezres

Dömötör Csaba