Elmondta, hogy mintegy 3,5 millió, elszámolási kötelezettséggel érintett forint- és 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződés van. Hozzátette, hogy ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsön szerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek.

Ezeknél a hitelszerződéseknél kisebbek lesznek a visszafizetendő összegek is, mivel - szemben a devizaalapú hitelekkel - itt nincs árfolyamrés elszámolás, csupán a tisztességtelenül megemelt kamatot, díjat, költségeket fizetik vissza a bankok - fejtette ki.

Binder István elmondta, hogy néhány, a Magyar Nemzeti Bank által indított közérdekű per még folyamatban van ezekkel a hitelszerződésekkel kapcsolatban, így ezekben az esetekben a szeptember végi határidőhöz képest későbbre csúszhat az elszámolás. Hangsúlyozta azonban, hogy "mindenki a pénzéhez jut". A szóvivő véleménye szerint a jegybank ezeket a pereket is meg fogja nyerni, az MNB meggyőződése ugyanis, hogy a bíróság el fogja fogadni azokat az érveket, amelyeket a jegybank a fogyasztók nevében előterjesztett.

Beszélt arról is, hogy a devizaalapú elszámolásokkal kapcsolatban 105 ezer panasz érkezett a bankokhoz, amelyekből azok mintegy 2700-at fogadtak el. A Pénzügyi Békéltető Testülethez 5600-an fordultak, de ennél a jogorvoslati fórumnál még kevés ügy zárult le. Utóbbiak közül öt esetben kötelezték a bankot az elszámolásra, 29 esetben pedig kiegyeztek a bankok az ügyfelekkel.