A jegybank nagy értékű vagyon rendelkezésre bocsátásával segítette az alapítványok elindulását, azzal a megkötéssel, hogy meg kell őrizni és jól kell hasznosítani azt, nem lehet elkölteni. Ez elmúlt 2 év alatt az eredetileg hozzárendelt vagyonon felül 830 millió forinttal több áll rendelkezésre, 3,3 milliárd forinttal támogattak csaknem 700 oktatási kutatási programot, ösztöndíjat - mondta a szóvivő.

A pénteki Magyar Nemzetben interjút ad Matolcsy György, az MNB elnöke, aki most először szólal meg az alapítványok botránya ügyében.

Jogszerű lehetőség van rá és számos uniós példa található arra, hogy a központi bank társadalmi felelősségvállalási programokat vezessen. Szerencsésebb lett volna, ha nyilvános a döntéshozatali folyamat, sok kárt okozott a "huzavona", amely során jogi értelmezési vita zajlott arról, minek minősül az alapítványi pénz. A jegybank tiszteletben tartja, üdvözli a döntést, hogy közpénzről van szó, ennek megfelelően jár el az összes alapítvány és a jegybank is - fogalmazott Hidvéghi.

A jegybank által vásárolt ingatlanok jó befektetésnek bizonyultak, értékük növekedett is vásárlásuk óta a szóvivő szerint, így ez a szegmens is jól hasznosul az elhelyezett vagyonból. Az alapítványok állampapír-vásárlásaikat kereskedelmi bankokon keresztül végezték. Ezt nem tiltja semmi, normális működés része, olyan befektetési forma, ami biztosan garantálja a közvagyon gyarapítását - mondta a szóvivő.

Szóba sem került. hogy Matolcsy Györgynek le kellene mondania - mondta Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a Mandinernek adott interjúban. Azért kellene lemondania, mert olyan gazdaságpolitikát folytatott, ami kihozta Magyarországot a válságból, amelybe a szocik taszították - tette fel a költői kérdést a politikus.

Kósa ma már úgy látja, nem kellett volna azt mondania korábban, hogy az alapítványi pénzek elveszítik közpénz jellegüket, ugyanakkor meggyőződése szerint az alapítványok kultúra-, tudomány- és oktatástámogató tevékenysége jó cél, zömében támogatható döntéseket is hoztak, a mecenatúra pedig még Surányi György szerint is bevett gyakorlat az európai jegybankoknál". Igaz, nyilvánosan kellett volna dönteni a támogatásokról, s akkor legfeljebb arról menne most a vita, hogy ide kell-e a pénz vagy amoda.