Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a bankrendszer GDP-arányos mérlegfőösszege 68 százalékról 121 százalékra nőtt 2004-től a válság előtti időszakig, ami részben egy erőltetett konvergenciafolyamathoz kapcsolódott. A GDP-arányos mérlegfőösszeg jelenleg 95 százalék. Az elmúlt 10 évben a lakosság mindennapi életének részévé vált a bankolás, az unióba való belépés után jelentősen megnőtt a folyószámlák és az ehhez kapcsolódó hitelek, a lakosságnak szánt betéti, majd hitelkártyák és az áruvásárlási kölcsönök száma.

A lakásvásárlási célú jelzáloghitelek felfutása már a kétezres évek elején elkezdődött az állami támogatásnak köszönhetően. Később az állami támogatás megszűnésével megjelentek a devizaalapú autóvásárlási, majd jelzáloghitelek is, amelyek nagyarányú elterjedése azonban káros folyamat volt - mondta az ügyvezető igazgató. A bankrendszer ezalatt robbanásszerűen fejlődött, amiben jelentős szerepet játszott a külföldi tulajdon magas aránya. A bankok bíztak a konvergenciafolyamatban, abban, hogy a felzárkózás révén Magyarország gazdasági növekedésének rátája fölülmúlhatja az unió átlagos bővülési ütemét, s így az itthoni bankok mérlegfőösszegének növekedése is gyorsabb lehet, mint az EU-ban.

Az új hiteltermékekkel a magyar háztartások bepótolhatták az elhalasztott fogyasztásukat, a fiatalok könnyebben vásárolhattak lakást, bővült a folyószámlához társuló szolgáltatások színvonala és köre, megjelentek a személyre szabott megtakarítási termékek. Emellett azonban a túlköltekező költségvetési politika és az inflációs célt követő szigorú monetáris politika kombinációja oda vezetett, hogy az alacsony kamatozású devizakölcsönök elárasztották a lakossági hitelpiacokat - elemezte Nagy.

Úgy látja, hogy az egészséges ütemű konvergencia gyorsan erőltetetté vált, a devizahitelezés miatt túlfűtött lett a gazdasági növekedés. Az MNB szerint a bankrendszer által fűtött lakossági devizahitelezési boom miatt közel 1 százalékponttal volt magasabb a gazdasági növekedés. Ekkor a magyar bankrendszer a világon az egyik legmagasabb, 20 százalék feletti tőkearányos jövedelmezőséggel bírt. A válság után a bankszférában konszolidációs periódus indult el, miközben megváltozott, egyértelműen romlott a külföldi bankok megítélése.

Az anyabankok a saját országuk gazdasági érdekeit helyezték előtérbe, emiatt "itteni mérlegeiket gyorsan leépítették". Ezt a folyamatot erősítette a lakossági devizahitel-portfolió "mérgezővé" válása. A külföldi források az elmúlt 5 évben 12 milliárd euróval csökkentek. A jelzáloghitelek hosszú, 15-20 éves futamideje miatt a vállalati hitelezés, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezése vált a leépítés áldozatává. A vállalati hitelkínálat drasztikus szűkítése 1-2 százalékpontos gazdasági növekedési áldozatot követelt.

Nagy pozitívumként emelte ki, hogy a hazai pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása során nem kellett költségvetési pénzt a bankrendszerbe pumpálni, mivel a külföldi anyabankok mintegy 3 milliárd euró tőkeemelést hajtottak végre a magyarországi leánypénzintézeteiknél. Jogosan vetődik fel a kérdés a külföldi és hazai tulajdon helyes arányáról - mondta az ügyvezető igazgató, aki szerint az sem jó, ha nagyon magas szintet ér el a külföldi tulajdon, és az sem, ha a hazai tulajdon domináns aránya jellemez egy bankpiacot.