Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete (külfölddel szembeni finanszírozási képesség) februárban 633 millió euró volt, 283 millióval több a januárinál annak ellenére, hogy az Európai Unió tőke-átutalásai csaknem elapadtak. Az uniós tőketranszferek a 39 millió eurót is alig érték el februárban, de már januárban is csak 94 millióra rúgtak azután, hogy decemberben 800 milliót közelítő csúcsra hágtak a novemberi 400 millióról - ez derül ki a folyó fizetési mérleg legfrissebb, az MNB honlapján közzétett havi adataiból.

Miközben a tőkemérleg egyenlege mélybe süllyedt, az áruk és szolgáltatások forgalmából jelentős aktívum keletkezett a fizetési mérlegben. A januárival összevetve a fizetési mérleg aktívuma 338 millióval, 596 millió euróra nőtt. A nagyobb exporttöbblet 435 millióval járult hozzá a növekedéshez, ám a másodlagos jövedelmek nettó kiáramlásának emelkedése abból 128 milliót elvitt.

Az áruexport bevételei 915, az importkiadások 494 millió euróval emelkedtek januárhoz hasonlítva, a kereskedelmi többlet így 421 millióval 767 millió euróra nőtt februárban. A szolgáltatások kereskedelméből 353 millió euró aktívum keletkezett, amiből 199 millió a turizmusból származott. Magyarországi befektetéseik után a külföldieknek 543 millió euró hozam járt februárban, ami csak 10 millióval kevesebb az előző havinál.