A Palotai Dániel és Horváth Dániel által jegyzett tanulmány alapján az MNB kamatcsökkentési ciklusa, illetve más nemzetközi és hazai gazdasági fejlemények következtében érdemben csökkent a forintban kibocsátott állampapírok hozamszintje. A tanulmány szerint az államháztartás nettó pénzforgalmi szemléletű forint kamatkiadásai elsősorban a kamatcsökkentés miatt kialakult csökkenő hozamszint nyomán - minden egyéb hatást kiszűrve - 2014-ben 100 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak, mint 2012-ben.

Az elmúlt két évi kamatcsökkentés a legerősebben a rövid állampapírhozamokban éreztette hatását, azaz abban a szegmensben, ahová az államadósság egy jelentős része koncentrálódik.

A szerzők szerint nemzetközi összehasonlításban a magyarországi hozamcsökkenés kiemelkedő. A lengyel rövid és hosszú hozamszint feleekkora mértékben sem csökkent az elmúlt két évben, ami megerősíti, hogy a magyar államháztartás kamatterheinek mérséklődésében érdemi szerepet játszottak a jegybank kamatcsökkentő lépései.