A piaci várakozásoknak megfelelve ma újabb 20 bázispontot vágott az MNB monetáris tanácsa (MT), így az alapkamat újabb történelmi mélypontra esve 3 százalék lesz szerdától.

A kamatcsökkentési ciklus 2012. augusztusában kezdődött és azóta nem múlt el hónap újabb vágás nélkül.

Jöhet a tíz bázispontos ütem

Ez lehetett az utolsó 20 bázispontos csökkentés, januártól ennél kisebb léptékben folytatódhat a lazítás - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A forint a csökkenő hozamfelár és a Fed közelgő likviditásszűkítése miatt fokozatosan gyengül, amit a jegybank egyelőre tolerál, így rövid és középtávon is magasabb euró/forint árfolyamra lehet számítani. A befektetőknek ezért érdemes forintgyengüléssel tervezni és deviza befektetésekben gondolkodni - véli a szakember.

Jövőre az inflációs pálya és az eddiginél erőteljesebb, de még mindig alacsony gazdasági növekedés egyértelműen a további kamatvágás irányába mutat. Az azonban egyelőre még nem látható, hogy a Fed kötvényvásárlási program közelgő szűkítése milyen mértékben rontja majd a nemzetközi hangulatot, ezzel pedig pénzügyi stabilitásunkat, ezért januártól még óvatosabb mértékben, 10 bázisponttal folytatódhat az alapkamat mérséklése - véli Horváth.

Az alját 2,7 százalékra várják

A következő kamatdöntő ülés alkalmával 10 bázispontos csökkentésre számítunk, amit a 3X6-os FRA mutató alapján a piac is áraz. A jegybank törekvéseit az ECB jövőbeni politikája segítheti, hiszen egy negatív kamatráta vagy az LTRO program esetleges megújítása további extra likviditással látná el a piacokat. Kockázatot a hosszúoldali kötvényhozamok emelkedése és a forint erőteljes leértékelődése jelent. Utóbbi nem független a devizahitelek ügyétől - hanzikaz Equilor gyorskommentárja.

Az elemzői várakozások alsú és felső értéke komoly szórást mutat 2014 kapcsán. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a kamatvágás alja a Bloomberg konszenzusa szerint 2,7 százalékon alakul, majd jöhet az alapkamat emelése. A költségoldali tényezők közül a rezsicsökkentések lassan kiesnek a bázisból. A maginflációs mutató továbbra is 3-3,5 százalék között mozog.

Az MNB addig vág, amíg ki csak bír

A nemzetközi helyzet a novemberi megingás után decemberben stabilizálódni tudott, és bár az amerikai állampapír hozamok tovább emelkedtek, a feltörekvő piaci devizákon csökkent a nyomás, kisebb korrekció bontakozott ki. A forint és a magyar állampapírok december második felében ismét erősödni tudtak, bár a hozamgörbénk a nyári szintekhez képest továbbra is nagyon meredek, ami a piaci bizonytalanságot tükrözi - állapította meg Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere.

Az MNB a héten publikálja a legfrissebb inflációs jelentését, érdekes lesz látni, hogy a jegybank a rezsicsökkentések dezinflációs hatásának elmúltával milyen pénzromlási ütemre számít majd a következő években - fogalmazott Bebesy. Az erősödő GDP-adatok a kibocsátási rés lassú záródására utalnak, és a jövő évi béremelések is hordoznak némi inflációs hatást. Ezzel együtt nem várja, hogy az esetleges inflációs kockázatok miatt jövőre fékezne a jegybank, várakozásai szerint a jegybank addig vág, amíg a tőkepiaci folyamatok éles váltásra nem kényszerítik.