Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció és a maginfláció is 0,1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

Az infláció változását több termékcsoport árindexének ellentétes irányú mozgása okozta. Az MNB Inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói (a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) némileg emelkedtek az előző hónaphoz képest. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak - komnetálta a friss adatokat a jegybank.

Az iparcikkek árai alig változtak az előző év azonos időszakához képest. A tartós és nem-tartós iparcikkek inflációja egyaránt visszafogott dinamikát mutatott.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,6 százalékkal nőttek, ami az elmúlt éveknél magasabb áremelkedés. A termékkör inflációjának alakulását érdemben emelte az úgynevezett máshová fel nem sorolt szolgáltatások áremelkedése. E hatás nélkül a szolgáltatások szélesebb körében változatlanul mérsékelt áremelkedést lehet megfigyelni.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest, melyet főként a tej és tejtermékek árindexének mérséklődése okozott.

A fogyasztóiár-index 2014. szeptemberben (éves változás, %pont)
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlyuk 31,3 százalék)0,7Egyéb tételek hozzájárulása-1,1
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-1,3
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-1,3
Forrás: KSH, MNB-számítás