Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly október óta nem jegyzett fel az MNB egymilliárd eurónál nagyobb tartalékcsökkenést - írta az MTI.

A nemzetközi tartalékok 22,307 milliárd euróra rúgtak a múlt hónap végén. Február vége óta tartó folyamatos csökkenéssel 2,858 milliárddal apadtak, 2,077 milliárddal csökkentek az idei év első hét hónapjában és 2,250 milliárddal zsugorodtak egy év alatt.

Ebben az évben legközelebb októberben lesz esedékes egy 25 milliárd jen (200 millió euró) értékű kötvény visszafizetése.

Az MNB tudatosan csökkenti a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet az úgynevezett Guidotti-mutató alapján általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak.

A rendelkezésre álló március végére vonatkozó legfrissebb adatok szerint az ország rövid lejáratú külső adóssága az első negyedévben 1,2 milliárd euróval 19,9 milliárd euróra emelkedett. A bankrendszer eredeti lejárat szerint rövid lejáratú adóssága 1,3 milliárd, az éven túli lejáratról egy évesnél rövidebbre "berövidülő" adóssága 500 millió euróval nőtt, míg az államháztartás eredeti rövid adóssága 400, a berövidülő 200 millió euróval csökkent.