Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rogán Antal pénteken bejelentette, hogy az elszámolási törvény az MNB-t hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás. A MNB július végén tett közzé egy iránymutatást a fogyasztói kölcsönszerződéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához.

A jegybank péntek délutáni közlése szerint a törvényjavaslatban lévő elszámolás megegyezik a korábbi MNB iránymutatás szellemiségével, viszont az iránymutatás csak az árfolyamrés semmissége miatti átszámításra vonatkozott. A mostani törvényjavaslat alapján azonban az árfolyamrést és az egyoldalú szerződésmódosításokat egyszerre kell elszámolni, illetve a törvényjavaslatban megjelentek egyéb részletek is - tájékoztatott az MNB.

Mindezek következtében a korábbi iránymutatásban szereplő képletnek értelemszerűen változnia kell, viszont az elvek mentén nem változik - írta a jegybank.

November elsejét követően tud az MNB rendelet életbe lépni, de a rendelet tervezete már várhatóan október elejére megszületik - közölte az MNB.