Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlés péntek kora este elfogadta a Lázár János és Balsai István fideszes politikusok által jegyzett azon alkotmánymódosítást, amely kimondja, hogy a jövőben egyszerű törvénymódosítással - amelyhez nem kell kétharmados többség - a jövőben megvonhatják a korhatárt be nem töltött nyugdíjasok nyugdíját. A javaslatról név szerint szavaztak, azt csak a Fidesz és a KDNP támogatta. A parlament 263 igen, 108 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az alkotmány módosítását.

A kormány ideológiája szerint ez a javaslat rendvédelmi dolgozókra vonatkozna - azonban az alkotmánymódosítás ennél általánosabban fogalmaz: a jövőben "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető." A politikai ígéretek szerint katonák, rendőrök, smasszerek is csak abban az esetben esnek el a járadékuktól, ha fiatalabbak 57 évnél - ám mint látható az alkotmányba ezt sem emelték be a képviselők.

Az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi határozata szerint alkotmánymódosítás nem lehet alkotmányellenes - bár ezzel a kérdéssel egyes jogtudósok vitatkoznak - viszont az Ab eddigi ítélkezésből az is világossá vált, hogy megszerzett szociális jog nem csorbítható. A fideszes javaslat a kormány azon intézkedéseibe is illeszkedik, hogy a rokkantnyugdíjakra fordított kiadásokat csökkentse.

Tizenöt fős lesz az Ab

A most elfogadott alkotmány módosításban arról is döntöttek a képviselők, hogy még az idén 15 fősre duzzasztanák az Ab létszámát - az új tagokat természetesen a fideszes többségű parlament választaná. A 15 fős testület már szeptember 1-jével megkezdené működését, az új alkotmánybírák megválasztása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, azaz a következő két hónapban megtörténne. Az alkotmánymódosítás azt is kimondja, hogy az Ab új elnökét most nyáron nem a testület választja meg, hanem a parlament.