Mint írták, Törökország szerepe az elkövetkezendő időszakban jelentősen megnő Közép-Európa energiabiztonságának tekintetében, hiszen Oroszország Törökországba fogja szállítani a Déli Áramlatba szánt gázt. Magyarország érdeke, hogy ez az orosz gáz eljusson Közép-Európába - mutattak rá.

Úgy látják, Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon több beruházás jöhet szóba az orosz gáz Közép-Európába juttatásához. Annak eldöntésében, hogy melyik beruházás valósul meg, Törökországnak kulcsszerepe lesz, hiszen ő dönt arról, hogy merre exportálja az orosz gázt - magyarázták.

Arra is kitértek, hogy a tárgyalásokon emellett téma volt Magyarország és Törökország gazdasági, kereskedelmi együttműködése is. 2014-ben 11,7 százalékkal nőtt a magyar export Törökországba, így a magyar kivitel elérte a kétmilliárd dollárt. Az Eximbank a kis- és közepes vállalkozások együttműködését segítő 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott. Júliusban megkezdi működését a magyar-török befektetési alap - sorolták. Közölték: szóba került a megbeszéléseken az is, hogy jelenleg Törökországban 1,6 millió menekült van, és az életkörülményeik jobbítására a Fővárosi Vízművek mobil víztisztító berendezést adományoz egy menekülttábornak.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Budapesten megbeszélést folytat Orbán Viktor kormányfővel, majd a két miniszterelnök beszédet mond a török-magyar üzleti fórumon.