Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Előbbivel az OMV-kutakon üzleteket nyitó Sparnak, utóbbival a Metro-áruházaknak csap oda a kormánypárti többség.

Három fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Mengyi Roland és Vas Imre előterjesztésére 115 igen szavaztak igennel, 37-en nemmel, 24-en pedig - köztük két fideszes, Bencsik János és Czomba Sándor - tartózkodtak.

Az NGM ugyanakkor egy hasznos kiskaput mutatott - a fesztiválok területén szabad a vasárnapi vásár, így egy település akár egész nyáron át tartó ünnepet is hirdethet -, a fogyasztóvédelmi felügyelőségek pedig készülnek a vasárnapi és éjszakai ellenőrzésekre.

A benzinkutak területét érintő szabályozással kapcsolatban a törvényalkotási bizottság ülésén a kormánypártok részéről megerősítették: a benzinkutak saját üzletei nyitva lehetnek vasárnaponként is, a töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra viszont vonatkozni fog a vasárnapi tilalom.

Az Országgyűlés módosította a munka törvénykönyvét is, amelynek értelmében azok a kereskedelmi alkalmazottak lesznek jogosultak százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki.

Szatmáry Kristóf és Vas Imre fideszes képviselők, valamint a KDNP-s Harrach Péter előterjesztését 138 igen szavazattal, 37 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A munka törvénykönyve alapesetben - bizonyos feltételekkel - ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elő a hét utolsó napján dolgozóknak.