Tarlós István főpolgármester azért állapította meg a határozatképtelenséget, mert a 34 tagú testületből rajta kívül mindössze heten voltak a teremben.

A rendkívüli ülésen nem jelentek meg a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői, a szocialisták közül öten, a függetlenek közül pedig ketten mentek el a reggel hét órára összehívott ülésen.

Tarlós az ülés bezárása után újságírók előtt azt mondta, hogy a szocialisták teljesen váratlanul, egyetlen előterjesztés készítése nélkül hívatták össze a közgyűlést, majd bejelentették, hogy nem jönnek el rá. Majd "néhányan mégis bejönnek, és előadnak itt performanszt" - tette hozzá a főpolgármester, megjegyezve, ehhez nem szeretne mást hozzáfűzni.

Az MSZP és az Együtt-PM azzal a szándékkal kérte a fővárosi közgyűlés összehívását, hogy azon tételes elszámolást kérjen Tarlós Istvántól, a főpolgármester elmúlt négyéves teljesítményéről. Erről Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője és Kaltenbach Jenő Együtt-PM-es független fővárosi képviselő beszélt újságíróknak kedden, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt sikertelenül összehívott közgyűlési ülés után.

Horváth szerint azt szerették volna elérni, hogy a városvezetés számoljon el az elmúlt négy év megoldatlan problémáival, így például a BKV-finanszírozás nehézségeivel, a Bálna üzemeltetésének gondjaival, valamint a csömöri szemétégető megépítése körüli problémákkal, amely miatt uniós források is veszélybe kerültek.