Most kivételes lehetőség adódik egy új, felzárkózást biztosító növekedési modell felépítéséhez, ugyanis alacsony a hozamkörnyezet, kedvező az egyensúlyi helyzet, pozitív cserearány-sokkok történtek - mondta Virág Barnabás, az MNB közgazdasági előrejelzésekért felelős igazgatója az 53. közgazdász vándorgyűlésen. A jegybanki igazgató előadása szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján a kitöréshez a gazdaság nyitottságára (ez Magyarország esetében megvan), makrogazdasági stabilitásra (alacsony inflációra, mérsékelt költségvetési hiányra, csökkenős adósságra, stabil árfolyamra), jövőorientáltságra (magas megtakarítási és beruházási rátára), jó kormányzásra van szükség.

Az MNB szerint jelenleg 2,5 százalék körül van a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme, ami mindössze 1 százalékponttal magasabb az eurózóna várható átlagánál. Ez a felzárkózási tempó nem elegendő ahhoz, kitörjünk a közepes fejlettség csapdájából, ehhez legalább 4 százalékos bővülésre volna szükség.

Tudástőke-felhalmozás, termelékenység, hatékonyság és tőkefelhalmozás - erre kellene fókuszálni az új növekedési pályához - fogalmazott Virág. Úgy látja, az EU-támogatások nagy hányadát a kkv-k termelékenységjavulását kellene fordítani, ugyanis ez a szektor jelentősen rosszabb hatékonysággal működik, mint a nagyvállalatok. (Igaz, a hatékony felhasználáshoz megfelelő intézményrendszerre is szükség is van.) Emellett a k+f-tevékenység erősítésére (bár ez nem egyszerű, hiszen a fejlesztés jobbára a gazdag országok privilégiuma), a kormányzat részéről pedig hosszú távú vízióra, egyértelmű célokra, azok követésére és folyamatos visszamérésre van szükség - fogalmazott az igazgató. Hozzátette: kezelni kell a demográfiai kihívásokat - a társadalom elöregedését és a képzett munkaerő elvándorlását - is.