Keletről fúj a szél - idézi Orbán Viktor egy korábbi megjegyzését Casey Michel, az amerikai Columbia Egyetemen végzett, Kirgiziában dolgozó újságíró, majd úgy értelmezi ezt a megjegyzést, hogy a magyar miniszterelnök az orosz minta és befolyás, az etnikai sovinizmus, a Brüsszel-ellenes érzelmek erősödésére utalt. Ez a politikai szél Moszkvából indult el, ám manapság már az ukrán síkságon fúj.

Éppen a napokban érte el Donyecket, és ha Orbánnak igaza van, akkor az EU felé vette az irányt. Kérdés, hogy Brüsszel hogyan kezelheti ezt a fajta keleti széljárást? - fogalmaz a publicista, akinek cikkét a Moscow Times hírportál jelentette meg. Magyarországot bástyává kell formálni, amely ellenáll az EU-ban elfogadott "rettenetes toleranciának". A megengedő abortuszszabályok, a meleg kisebbség védelme talán elfogadhatóak lehetnek más nemzeteknek, de nem az orbáni Magyarországnak.

Paraméterek

Itt az ideje, hogy tiszteletben tartsuk a kereszténységet, a szabadságot és az emberi jogokat - mondja Orbán, miközben rászáll a külföldi forrásokból is finanszírozott civil szervezetekre és meghirdeti az illiberális állam korszakát - utal Michel a kormányfő tusványosi beszédére. Ha ezek a mondatok ismerősek az nem véletlen: Oroszország ugyanezekkel az érvekkel fogadott el konzervatív tartalmú törvényeket. Orbán ráadásul beszédében Oroszországot a politikai fejlődés megfelelő modelljeként tálalta - állítja a publicista.

Az Erdélyben elhangzott mondatok tartalma nem volt igazán meglepő, mégis sokkolónak nevezhető. Végül is Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. Tíz éve lépett be a közösségbe maga mögött hagyva a szovjet befolyás alatt töltött évtizedeket. Budapest továbbra is Kelet-Közép-Európa egyik gyöngyszeme. A magyarok tagjai az európai katonai-gazdasági közösségnek, országuk lényege szerint európai állam.

Riasztó

Nem az az igazi gond Orbánnal, hogy igyekszik korlátozni politikai ellenfelei hatalmát, befolyását. Ez érthető, ha nem is szerencsés. Ami riasztó, az az, hogy úgy tűnik, az orosz precedenst követi. Akárcsak Moszkva, Budapest is korlátozza az állampolgári jogok gyakorlását, ráadásul Orbán elkezdte átvenni Putyin tökélyre fejlesztett jobboldali, etnikai alapú retorikáját.

A Krím félsziget elfoglalását a Kreml az ott élő oroszok védelmével indokolta. A magyar miniszterelnök ezt mintát követve nem habozik úgy feltüntetni kormányát mint a határon túl élő magyarok biztonságának garantálóját. Ahogy az ukrán válság nyomán az orosz nacionalisták jelenlegi ukrán területeket is magában foglaló Nagy Oroszországról kezdtek beszélni, Orbán azonnal felvetette a Kárpátalján élő magyarok autonómiájának ügyét.

Az orosz vezetés támogatói egy új Szovjetuniót vizionálnak. Putyin környezetében Alekszander Dugin és eurázsiánista hívei egy új keleti orosz birodalom felépítését szorgalmazzák, miközben az antiszemita és extremista magyarországi Jobbik párt erősen befolyásolja Orbán politikáját. A Jobbik egyes tagjai kapásból elfogadták a Krím illegális orosz beolvasztását.

Hasonló

A belső folyamatok dinamikája a két országban aggasztóan hasonló. A populista, keményvonalas jobboldali első számú vezetőt hazájában centristának titulálják a tajtékzó, fasisztoid csoportok, amelyek területi expanziót és etnikai felsőbbrendűséget követelnek. Míg azonban Oroszország éppen az elmúlt hónapokban került távolabb Európától, Magyarország része az EU liberális politikai-társadalmi-gazdasági szerkezetének.

Az unió nemzetek feletti intézményeiről azt feltételezték, hogy megvédik a kommunizmus bukása után kiépült jogrendszert. Orbán azonban - Moszkvát tekintve példának -, úgy tűnik, megkérdőjelezi ezt a feltételezést. Többről van szó, mint arról, hogy például a franciák szeretnék megőrizni az orosz katonai megrendeléseket, a britek pedig tárt karokkal várják a londoni Citybe igyekvő orosz tőkét.

Vírus

A Magyarországon kibontakozó helyzet Oroszország legnagyobb kihívása az EU-ban garantált alapvető jogokkal szemben. Egy évtizeddel ezelőtt Bulgáriát, majd Görögországot és Ciprust címkézték meg azzal, hogy Moszkva trójai falovaként viselkednek az EU-ban. Ez azonban féligazságnak bizonyult.

Az autokratikus intolerancia, az etnikai alapú határok követelése, amelyre az orosz vezetés ad példát, Budapesten talált követőkre. Orbánnak szintén félig volt igaza. Valami tényleg jön keletről, ám ez nem szél, hanem vírus. És ez az ő segítségével elkezdte megfertőzni az EU-t - írja Casey Michel a Moscow Timesban.