Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöke szombati sajtótájékoztatóján, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előtt azt mondta: a közalkalmazottak megint elszenvedői lesznek a költségvetésnek, "hírét-hamvát" sem látni ugyanis a tervezetben az őket érintő bérfejlesztési tervnek. Megjegyezte, hogy a köztisztviselői illetményalap is immár negyedik éve változatlan.

A szocialisták alelnöke szerint a kabinetnek a kormányváltás óta "azt sikerült elérnie", hogy ma jóval kevesebben dolgoznak, mint például három évvel ezelőtt vagy a gazdasági-pénzügyi válság előtt, ráadásul a munkavállalók többségének a fizetése is kevesebbet ér.
Az Orbán-kormány bérpolitikai szempontból sem az emberek hasznát szolgálja - mondta az ellenzéki politikus.
Gúr Nándor felvetette ugyanakkor, hogy esetleg a választások közeledtével majd "nyalókákat adnak az emberek szájába" kormányoldalról, ám ha a jelenlegi kormánypártok megnyernék a választást, szerinte mindezt "busásan visszaszednék".

Az NGM honlapján a héten közzétett költségvetési tervezési köriratból az derül ki, hogy a tárca 2,8 százalékos inflációval, 2,7 százalékos hiánnyal és 295,1 forintos euróárfolyammal számol a jövő évi büdzsé tervezésénél.

Az MSZP alelnökét a tájékoztatón kérdezték az Együtt-PM-mel közös egyénijelölt-állításról is, amellyel kapcsolatban Gúr Nándor megerősítette: az az alapvetés, hogy választókerületenként egy közös jelöltet indítanak. A 106 egyéni választókerület tételes áttekintése most kezdődik, a döntő szempont pedig az, hogy ki tudja az adott helyen a legtöbb szavazatot szerezni - fűzte hozzá, megjegyezve azt is, álláspontja szerint közös listát kell kialakítani. A megbeszélések várhatóan augusztus végén zárulnak.