Magyarországon még soha nem volt ilyen alacsony, 230 ezernél is kevesebb a munkanélküliek száma. Már több közfoglalkoztatott van az országban (mintegy 235 ezer), mint munkanélküli - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A gazdaságban folyamatos munkaerőhiány miatt a munkaerő kereslet-kínálat alakulását már a kormánynak kell majd valamilyen eszközzel befolyásolnia, és talán érdemes lenne a közfoglalkoztatást is újragondolni, esetleg átalakítani.

A szakértő szerint a munkanélküliségi ráta a következő hónapokban akár 4,5-4,7 százalékra is lecsökkenhet, de csak akkor ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak és a vállalatoknak sikerül bevonni a kívánt munkaerőt.

Az aktivitási ráta emelkedése azt mutatja, hogy egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon. A foglalkoztatási ráta emelkedése pedig egyebek mellett a nyári idénymunkáknak is köszönhető, ennek hatására a munkanélküliségi ráta nyár végére, ősz elejére akár 5 százalék alá is eshet - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. makroelemzője. A szakértő szerint az éves munkanélküliségi ráta 5,4 százalék lehet, jövőre folytatódhat a csökkenő tendencia és átlagosan 5 százalékosra mérséklődhet.

A foglalkoztatás dinamikus bővülése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második félévben tovább gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják - véli Suppan Gergely, a Takarékban Zrt. elemzője. Az elemző szerint jövőre folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése, így jövő év közepére már 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliség.

A tartósan munkanélküliek, akik több mint 1 éve álláskeresők nem azért nem tudtak elhelyezkedni, mert a cégek és a vállalkozások nem kínáltak munkát, hanem azért, mert a munkakeresők képzettségét és földrajzi elhelyezkedését tekintve eltérés van a munkaerő kereslete és kínálata között - írta Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. elemzője.