Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A családi otthonteremtési támogatást (csok) nem lehet igénybe venni telekvásárlásra - ezért egyre több önkormányzat ingyen telekkel tenné lehetővé az építkezést a legalább három gyermeket vállaló csok-igénylőknek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta, helyi szinten ez már-már elvárás. Ez azokon a településeken meg fog történni, amelyek nem frekventáltak, azokban a kis-, közepes városokban vagy járásszékhelyeken, ahol magas elvándorlási küszöb.

Schmidt Jenő szerint nem csak ingyen telket kellene osztani, hanem biztosítani kellene a munka- és egzisztenciateremtési lehetőségeket, kérdés, hogy erre az önkormányzatok képesek-e.

Ma Magyarországon egy polgármester nem tud beruházási helyeket teremteni, egy területfejlesztési politika alapvető része, hogy minden azért történik, hogy munkahelyeket generáljon. A területfejlesztési politika nem egy-egy önkormányzaté, hanem egy terület fejlesztési politikája, az tudja ezt generálni, ahol a pénz van. A pénz és a döntési jogkör pedig az aktuális kormányzatnál van.

A Figyelő összesítette az eddigi felajánlásokat az önkormányzatok részéről. Január első hetében Balassagyarmatról érkezett hír, hogy ingyen kaphatnak telket háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Ezt követően Makóról jelezték, hogy családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez szintén 15 telket tudnak biztosítani. Január közepétől Ásotthalmon 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak alkotni. Január 28-án pedig a Jászberény melletti Jászapátiból közölték, hogy szívesen befogadnának csokigénylő családokat, amelyhez ajándéktelket is adnak a letelepedés fejében.