Az egészségügyi kormányzat az elkerülhető kórházi ápolások idejének csökkenését várja a tervezett változástól - írja a lap.

Ma a kórházak abban érdekeltek, hogy a műtéti beavatkozás után még elég hosszan ápolják a beteget, a beavatkozásért járó teljes finanszírozást ugyanis csak ebben az esetben kapják meg. Ha a terv megvalósul, a beavatkozást követően elég lesz egy napot a kórházban tölteni, így lesz ez az emésztőszerv-rendszeri operációk mellett a rutin hát- és nyakműtéteknél, de a gerincstabilizálásnál és kisebb pajzsmirigy- és vérképzőszervi beavatkozásoknál is.

Minél kevesebb időt tölt a beteg kórházban, annál kisebb a kórházi fertőzés veszélye, ugyanakkor több tényezőtől is függ, hogy a korai hazatérés mikor biztonságos. Egyfelől piszok jól operáló orvosokat kell foglalkoztatni, akik tűpontosan döntenek arról, hogy a műtét után 24 órával kit lehet különösebb kockázat nélkül hazaengedni - fogalmazott a lapnak egy szakértő.

Másfelől a beteg szociális körülményei is lényegesek, közte, hogy van-e valaki, aki ápolja, illetve milyen gyorsan juttatható vissza a kórházba, ha kontrollra, vagy ha szövődmény, utóvérzés lép fel.

A korai hazatérés mindenesetre a betegnek drágább, az intézménynek olcsóbb lesz.