A kormány legújabb stratégiai partnere - az eddigi 49-en felül - az Agrana és a Takata lehet, de folynak a tárgyalások a Sparral, Coloplasttal és a Citivel is - mondta az 52. közgazdász vándorgyűlésen Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a stratégiai megállapodásoktól azt érdemes elvárni, ami a céljuk, vagyis azt, hogy a cégek vezetőit abba a helyzetbe hozzák, hogy amennyiben az anyacégen belül új beruházásról születik döntés, a magyarországi helyszín a legjobb eséllyel induljon, a munkaerő-utánpótlásuk az oktatási rendszeren biztosítva legyen, illetve minél több hazai beszállítójuk legyen. A stratégiai partnerek elbocsátásai kapcsán megjegyezte: ezekre sem a magyar kormánynak, sem az itteni cégek vezetésének nincs befolyása. A 49 partnerből 26-an több mint 10 ezer új munkahelyet hoztak létre - a közel félszáz cég 126 ezer főt foglalkoztat.

Az államtitkár szerint új világrend van kialakulóban, ennek győztesei közé szeretnénk tartozni, ehhez a jövőben is jelentős kormányzati döntésekre lesz szükség. Az ország megújítása a külpolitika megújítását is jelenti, a külpolitika új feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben. A fókuszban a klasszikus diplomácia mellett a gazdasági érdekek vállalati szintig lemenő képviselete áll - ezt csinálja szinten minden európai ország is.

Szijjártó szerint hármas a célkitűzés:

  • az EU-ban itt legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a GDP-hez,
  • az EU-ban itt legyen a legmagasabb az export aránya a GDP-hez mérten
  • az EU-ban itt legyen a legmagasabb egy főre jutó FDI