Nincs fennakadás a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel II alprogram (panelprogram) támogatásainak kifizetésében - reagált az Energia Központ Nonprofit Kft. azon felvetésünkre, miszerint lakossági jelzések alapján előfordul, hogy a támogatások csak nagyon lassan, vontatottan kerülnek folyósításra.

A pályázatok kezelője szerint az elszámolások feldolgozása a beérkezést követően rövid időn belül megtörténik, amennyiben az elszámolás nem szorul hiánypótlásra, a támogatást folyósítják. Amennyiben az elszámoláshoz hiánypótlás szükséges, abban az esetben a megküldött és elfogadott hiánypótlást követően történik a támogatás folyósítása.

Nemhogy csúsznak a pénzek, de a központ kimondottan nagy hangsúlyt fektet a panel pályázatok időben történő kifizetésére, tekintettel arra, hogy jelentős támogatási összegekről, esetenként több száz érintett családról lehet szó - legalább is ezt állítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatkezelő háttérintézménye, amely szerint a támogatottak kiértesítését követően a szerződéskötések és az utalványozások a panelprogram keretében folyamatban vannak. Az Energia Központ szerint más, az új Széchenyi terv keretében kiírt pályázatoknál sincsenek hasonló problémák.

Mégis lehetnek gondok

Amint arról korábban beszámoltunk, nem mindenki osztja az Energia Központ álláspontját. A pályázatokban érdekelt cégektől és magánszemélyektől érkező visszajelzések szerint a panelprogram állami támogatását olykor jelentős késéssel fizetik ki, ami a kivitelező cégeknek komoly gondot okozhat. A tapasztalatok szerint folyamatban jelentős csúszások alakulhatnak ki, a tapasztalatok szerint nem ritka az önkormányzatok részéről 90−180, az állami oldalról pedig a 90 napos késés sem, online fórumokon azonban a kifizetések féléves késéről is olvasni.

A késések a hozzászólások alapján olykor akkorák, hogy mielőtt a kivitelező pénzéhez juthatna, az adóhivatal máris benyújthatja "a számlát" a vonatkozó áfatétel befizetésére, és akár inkasszót is kivethet, ami végső soron a cég felszámolásához vezethet. További gondot okoz, hogy alábbhagyott a bankok hitelezési lelkesedése, ennek egyik fő oka a pénzintézetek informális megnyilatkozásai alapján, hogy a végtörlesztések alaposan megterhelték őket.

A panelprogram ügyintézésében több szereplő vesz részt, ha ezek bármelyikénél probléma lép fel, az megakaszthatja a teljes folyamatot, ráadásul a programmal a tapasztalatok szerint túl sok adminisztrációs kötelezettség és papírmunka jár.

Eljárásrend a kifizetéseknél

A források rendeltetési helyükre való eljutásának módja a kifizetéseknél a következő: miután beérkezett a kifizetési kérelem, a közreműködő szervezet (jellemzően fejlesztési ügynökségek, például a MAG Zrt.) projektmenedzsere áttekinti, és a négy szem elve alapján ellenőrzi azt. Jóváhagyás esetén lekerül a pénzügyre, ahol egy újabb ellenőrzés következik. Ha itt is rendben találnak mindent, akkor a közreműködő szervezet lehívja a forrást az irányító hatóságtól (a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség keretein belül önállóan működő szervezeti egységek, feladatuk az operatív programok végrehajtásának irányítása), majd elkészítik az elektronikus utalványt - amelyet jóváhagyásra továbbítanak az irányító hatósághoz. Pozitív elbírálás esetén a számla összege a lebonyolítási számlára utalódik, ahonnan - ha a szállítónak nincs köztartozása - még akár aznap átutalják számára a pénzt.