Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten működő lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitől sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után.

Az rendszer lényege, hogy a szemétszállításért már nem az önkormányzati cégeknek kell fizetni - bár a tényleges feladatokat továbbra is ők végzik -, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek, ami aztán visszaosztja az egyes cégeknek a működésükhöz szükséges összeget. Agócs Zoltán, a gyöngyösi hulladékos cég vezetője a tévének azt nyilatkozta, nem működik az NHKV Zrt. számlázási rendszere, így már az is felmerült a holding részéről, hogy megkéri az önkormányzati cégeket: oldják meg bérszámlázásban nekik a feladatot.

Ugyanígy nem működik a pénzvisszaosztás sem, a cégek eddig egy fillért sem kaptak vissza. Ez azért komoly gond, mert a cégek egy része már a reform előtt is a tönk szélén táncolt, és éppen hogy ki tudta gazdálkodni a működéshez szükséges napi költségeit. Agócs szerint ők Gyömrőn még egy-két hónapig tudnak ebben a formában dolgozni, utána leállhat a szemétszállítás. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a probléma sok települést érint, ha az NKHV nem rakja rendbe a számlázási finanszírozási rendszerét, hamarosan sok helyen ott maradhat a szemét a háztartásoknál. Korábbi hasonló, szórványosan előforduló esetekben a Katasztrófavédelmet rendelték ki kényszerszolgáltatónak, de országos szinten ez nem lehet sokáig megoldás - írja az Index.