A már hatályos kormányrendelet szerint 2020-tól lép életbe az a követelmény, hogy felvételit csak úgy lehet beadni - tehát csak az lesz az érvényes felvételi beadvány - ha ahhoz már alapkövetelményként csatolják a B2-es nyelvvizsga-bizonyítványt, vagy az ennek megfelelő emelt szintű érettségit - nyilatkozta a szakember a rádiónak.

A középiskolák fele lehetőséget sem ad arra a diákoknak, hogy az iskolai tanulmányokra támaszkodva eljussanak a középfokú nyelvvizsgáig, hiszen a tanítás valahol a B1-es alapfokú nyelvtudás szintjén megreked. Ezért mondják sokan azt, hogy ez a szabályozás igazságtalan és kirekesztő. Hiszen azokat a tanulókat, akik egy olyan oktatási intézményben és csoportban tanulnak, ahol a tanmenet el sem jut a középfokú nyelvvizsga közelébe, elzárja a továbbtanulástól. Csak akkor van rá esélyük, ha saját pénzből, családi támogatással, különórán, külön tanárral, külön nyelvtanfolyamon tanulnak - magyarázta Rozgonyi Zoltán.

Az első évfolyamban már ott ülnek azok a diákok, akiket a 2020-as szabályozás érint, az ő felvételijüknél már követelmény lesz a nyelvvizsga.