Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár ez egy jó év a magyar gazdaság számára, arról sem szabad megfeledkezni, hogy régiós viszonylatban az idei és jövő évi számokkal épphogy bekerült az ország a középmezőnybe - mondta a kutató az MTI tudósítása szerint.

Friss prognózisa szerint a Kopint-Tárki a beruházások 20 százalékot kismértékben meghaladó bővülésére számít éves viszonylatban a tavalyi 15 százalékos visszaesés után.

A jövedelmek "óriási mértékben" nőnek, ez azonban egyelőre a fogyasztásban még nem látszik - fogalmazott Palócz. A fogyasztási helyzet hónapról hónapra javul, a karácsonyi szezon pedig jelentős löketet adhat a szegmensnek. A nettó reálkeresetek idén éves szinten 10 százalékkal nőnek, miközben a magánfogyasztás 4 százalékkal bővül. A munkanélküliség 4,2 százalékra csökkenhet év végére a tavalyi 5,1 százalékról.

Az állampapír-piaci kamatok régiós viszonylatban a legnagyobb mértékben Magyarországon csökkentek. Idén szeptemberben nemcsak a 3 hónapos, de az egy éves állampapírok hozama is nulla alá csökkent az elsődleges forgalmazásban, és a 10 éves hozam is történelmi mélypontra, 2 százalék közelébe esett decemberben - mondta Palócz.

Ez egy nehéz év

Ez az év nem a munkaadók éve volt: a munkaerőhiány, a magas fluktuáció és a béremelkedések komoly fejtörést okoznak a vállalatoknak - jelentette ki Ottó Csaba, a Man at Work Kft. ügyvezető igazgatója. A kékgalléros munkaerőhiány a munkaerő-közvetítő partnereinél 3-10 százalékos. A főként autóipari és elektronikai területen tevékenykedő cég által kiközvetített dolgozók 70 százaléka két hónapon belül már nem dolgozik az adott vállalatnál - tetet hozzá Ottó Csaba, aki szerint ez "megöli a cégeket" és a minőségre is kihat.

Így adósodik el a lakosság

A magyar háztartások hitelfelvétele 2017 első 10 hónapjában enyhén emelkedett, elsősorban a lakáscélú hiteleké, illetve, kisebb mértékben a személyi hiteleké és a gépjármű-vásárlási hiteleké. Ugyanakkor a lakáshiteleken belül a használt lakás vásárlására felvett hitelek az idén is domináns, 70 százalékos súlyt képviselnek.

A lakáshitelek felvételére ösztönöz a thm csökkenése - olvasható a friss porgnózisban. Ez az elmúlt két hónapban is folytatódott, de főleg összetételhatás, vagyis a rövid távon alacsonyabb törlesztési terhet jelentő változó kamatozású hitelek növekvő aránya nyomán. A hosszú távon fixált kamatú hitelek csökkenő aránya jelentős potenciális kockázatot jelent a jövőre nézve - vélik a kutatók.

A fogyasztási hitelek közül mind a személyi hitelek, mind a gépjármű-vásárlási hitelek teljes hiteldíj-mutatója némileg mérséklődött az elmúlt 2 hónapban, az előbbi 14,6, az utóbbi 10,51 százalékra. Az új szerződések összege jórészt stagnál, a személyi hiteleké havi 28, a gépjármű hiteleké 4 milliárd forint körüli havi kihelyezési összegekkel.

Prognózis (éves változás, %)
Megnevezés20172018
GDP3,94,0
Ipari termelés5,46,5
Fogyasztói árindex2,32,5
Munkanélküliségi ráta (%)4,23,8
Bruttó kereset12,58,3
Nettó reálkereset10,05,7
Folyó fizetési és tőkemérleg (GDP %-ában)5,95,6
Áht-egyenleg (GDP %-ában)-2,0-2,8
Bruttó államadósság (GDP %-ában)73,673,0
Euróárfolyam (éves átlag, forint)309309
Forrás: Kopint-Tárki