Vágj most, aggódj később! címmel tudósít a Financial Times (FT) a 25 bázispontos tegnapi magyar kamatcsökkentésről, amellyel 5,75 százalékra mérséklődött az MNB alapkamata. A döntés nyomán megjött a hangja azoknak az elemezőknek, akik szerint a galambok uralma alatt lévő monetáris tanács túl messze megy a hitelköltségek mérséklésében. Az aggódó kórus véleményét alátámasztja a forint néhány napja tartó gyengülése, amelyet az MNB új elnökének személye körüli bizonytalanság indokol az FT szerint. A magyar deviza durván két százalékot vesztett értékéből a kormány és a jegybank viszonyát várhatóan túl barátságossá tevő változással kapcsolatos találgatások hét végi felerősödése óta.

A hétfői forinteladások, amelyek öthavi mélységbe gyengítették a magyar valutát, arra utalnak, hogy a piac nem tűr el túl sok további kamatcsökkentést. A bizonytalanságot a következő időszakban fokozni fogják az azzal kapcsolatos várakozások, hogy kormányközeli személy kerül a márciusban leköszönő jelenlegi jegybankelnök helyére - írta ügyfeleinek szánt jegyzetében William Jackson, a londoni Capital Economics tanácsadó cég feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértője.

Tesznek az óvatosságra

Nicolas Spiro, a nevét viselő, kötvénypiaci elemzésekre szakosodott londoni elemző vállalkozás vezetője úgy véli, hogy az MNB monetáris tanácsának külsős tagjai félretették az óvatosságukat. A testület galambjai lakonikusan tekintenek arra, hogy a befektetők kockázatvállalási hajlandósága bármely irányba kilenghet. Magyarország szokásos problémájával küzd: jelenleg boldogan hajózik a viszonylag kedvező nemzetközi pénzügyi hangulat szelíd hullámain, ám eközben nem tesz semmit a gazdaságát fenntartható pályára állító reformok végrehajtása érdekében.

Az utóbbival kapcsolatos gyenge kormányzati teljesítmény bizonyítéka Orbán Viktor miniszterelnök hét végi totális hátra arca az oktatási reform ügyében - emlékeztet az FT. Egyetlen hirtelen húzással feladta a korábban nagy melldöngetéssel bevezetett felsőoktatási tandíjrendszert, miután a diákok tüntetésekbe kezdte ellene. Azóta sem világos, hogy az ingyenes tanulást miből fogják finanszírozni.

Értelmetlen lehet az egész

Akárcsak szeptemberben, az inflációs előrejelzés most sincs összhangban a monetáris enyhítéssel - mondta Pasquale Diana, a Morgan Stanley közgazdásza arra utalva, hogy a jegybank rontotta a 2014-re adott adószűrt - azaz adóváltozások, illetve a változékony élelmiszer- és üzemanyagárak hatását figyelmen kívül hagyó - maginflációs várakozását. (A szeptemberi 3,1 százalékos jóslatot 3,5 százalékra emelték.) A monetáris tanács galambjai, akárcsak három hónapja, most is a kedvezőbb alternatív inflációs forgatókönyvekre koncentráltak - tette hozzá a Wall Street Journal tudósítása szerint.

A piacok egyelőre nem igazán reagálták le a tegnapi kamatdöntést - állapítja meg az FT tudósítása -, erre utal, hogy a forint nem gyengült tovább. A Capital Economics elemzője azonban úgy véli, jövőre változhat a helyzet. Az eurózóna válsága a várakozások szerint ismét kiéleződik, ami kiszáríthatja a magyar körvények piacát, s ezzel nyomást gyakorolhat a forintra. Ezért elég nagy az esélye annak, hogy a jegybank a magyar deviza védelmében kamatemelésre kényszerül. Amikor ez bekövetkezik, a szigorítás gyorsan visszájára fordíthatja mindazt az enyhítést, amit az MNB monetáris tanácsa augusztus óta összehozott.