Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány júliusban döntött a következő hét évre vonatkozó agrártámogatási rendszer átalakításáról: a legnagyobb birtokosoktól elveszik az automatikusan járó, uniós területalapú támogatásokat. Összesen 12,3 milliárd euróról, azaz 3700 milliárd forintról van szó. Az 1200 hektár feletti birtokon gazdálkodóktól teljesen elveszik a támogatást. Magyarországon 500-nál több olyan gazdálkodó szervezet van, amely 1200 hektár feletti területet művel, ezek eddig évi 20 milliárd forintot kaptak.

A lista első helyén az állami tulajdonban lévő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szerepel, amely 15 185 hektár után több mint egymilliárd forint támogatást, a második helyen a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt. 14 274 hektár után 994 millió forintot kapott. A Mezort Zrt.-n keresztül pedig a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. 10 298 hektár után 717 milliót vehetett fel.

Az uniós agrártámogatás nélkül veszélybe kerül a magyarországi nemzeti parkok, állami erdészetek és az egyetemi tangazdaságok működése, amelyek szintén 1200 hektár feletti területeket kezelnek. A legnagyobb vesztesek közé tartozik a Körös-Maros, a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Park, a három intézmény együttesen közel ötmillió euróval, azaz másfél milliárd forinttal kap kevesebbet évente. Az állami erdőgazdaságok közül a több mint 3000 hektáron gazdálkodó somogyi SEFAG Zrt., az 1500 hektárt kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., illetve az 1250 hektár erdőterületet művelő Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. veszíti a legtöbb pénzt - írta a lap. Egy természetvédelmi szakember szerint a legsúlyosabb vágás mindenképpen a nemzeti parkokat sújtja.