Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, ha az időjárás "nem szól közbe", és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés. Ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is komoly gondokat okoz a munkaerőhiány: főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de mosogatókat és takarítókat sem egyszerű - írja az MTI.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek magukhoz csábítani az ország északi és keleti részében élőket. Ezenkívül egyre nagyobb hangsúly kerülhet a gyakornoki programokra: mentorálással próbálják megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy ne menjenek az első hívásra Ausztriába vagy Németországba.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a hekket, hamburgert, lángost árusító büfék mellett egyre nő az igény a minőségi éttermekre.

Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, így a dolgozók nem tudnak kellően tervezni, és nem hitelképesek.

A városvezető szerint előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, amire az egész évben nyitva tartó szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyek és a turisztikai attrakciók nyújthatnak lehetőséget - olvasható a Világgazdaságban.