Mintegy 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadász alakulatokat, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága e beszerzéseket kedden mentesítette a Belügyminisztérium kérésére a közbeszerzési törvény hatálya alól - közölte Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke, a Fidesz frakcióvezetője. A következő hetekben 3000 új határvadászt ("rész-szakképzettségű" próbarendőrt)  vesznek fel, az ő felszerelésüket, ellátásukat, elhelyezésüket biztosítani kell, s ezt a testület is támogatta. A legfontosabbnak az emberek biztonságát nevezte, hozzátéve: a tavaszra várható újabb migrációs hullámra fel kell készülni.

A védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály hatálya alól is mentesítést adtak annak érdekében, hogy a honvédség repülőgép-szállítási kapacitást vásároljon. Hozzátette: a feladatokat ma régi Antonov gépekkel látják el, azonban azok szolgálati ideje lejár.

A bizottság döntött arról is, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül ne csak a honvédség, hanem a rendőrség kötelékében szolgálók is részesüljenek kártérítésben. A pénztár bedőlése 22 ezer embert érintett, s noha a kormánynak nincs ilyen kötelezettsége, 80 százalék erejéig kártalanítják az érintetteket - mondta a fideszes politikus. Már visszakaptak a károsultak 20 százalékot, a hozamot nem térítik meg. A kártalanításra 1,8 milliárd forintot fordítanak.

Öt, az európai bizottság általi, migrációt érintő kezdeményezésről foglaltak állást a zárt ülésen - mondta Kósa. A kényszer betelepítésre vonatkozó javaslatot a testület egészében elutasította, a többi négyből pedig - ami elmondása szerint nem az illegális bevándorlókat, hanem a menekülteket érinti - azokat az elemeket támogatták, amelyek szűkítik a visszaélések lehetőségét. Azokat nem fogadták el, amelyek a státusszal kapcsolatos könnyítéseket fogalmaznak meg - közölte.

A frakcióvezetőt kérdezték a honvédség létszámáról is, amire válaszul kifejtette: kétezerrel kevesebb az engedélyezettnél az állomány ott, ahol közvetlen védelmi feladatokat látnak el, összességében pedig ötezres a létszámhiány.

A letelepedési kötvényekről - szintén kérdésre - elmondta, nincs konkrét céldátuma a kivezetésnek, személyes véleménye szerint jövő nyáron már nem lehet a konstrukció kiváltását kezdeményezni. Megjegyezte: az egész államháztartást értékelni kell év végén, az államadósság finanszírozásának egy kis szelete a letelepedési kötvény, amelynek kivezetése nem okoz problémát. Erre két módot is megjelölt: a kormány saját hatáskörben is dönthet arról, hogy nem bocsát ki ilyen kötvényt, a parlament pedig a törvényhelyet szüntetheti meg.