Az idei első ütemben 1292 pályázatot fogadott be a Belügyminisztérium az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatási programjában, a megítélt támogatást június végéig kapják meg a nyertes önkormányzatok − mondta Tállai András, a minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Az egész évre 31 milliárd forintot oszthat szét e célra a tárca.

A települések mellett a megyék is kaphatnak ilyen támogatást, az idén eddig soron kívül négy megye kapott összesen 825 millió forintot. Pest megye kapta a legtöbbet, áprilisban kétszer, júniusban egyszer jutott soron kívüli támogatáshoz, összesen 318 millió forinthoz. Mellette Somogy, Fejér és Veszprém megye kapott S.O.S. segítséget a tárcától.

Ezek a támogatások csak a tűzoltásra elegendőek − arra, hogy bért tudjanak fizetni például a helyhatóságok −, valódi megoldást nem jelentenek. Az önkormányzatok kötelezettségállománya a becslések szerint idén elérheti az 1800 milliárd forintot − ehhez képest a 31 milliárdos támogatás nem sok mindenre elég. A szektor eladósodottsági és finanszírozási problémáit jól jellemzi, hogy Heves megyét néhány hete csődbe vitte egy 280 millió forintos vállalkozói követelés.

A támogatási rendszer nem akar tartós megoldást nyújtani. Erre azok a javaslatok hivatottak, amelyek − az önkormányzati törvény mellett − a helyhatóságok finanszírozását szabályozzák. Ide tartozik az a Kósa Lajos által jegyzett módosító, amely az önkormányzatok adósságrendezési eljárását szabályozza majd. Sokáig csak néhány kisebb település kényszerült ilyen eljárás megindítására, ám az utóbbi időben nagyobb önkormányzatok is komoly fizetési problémákkal küzdenek, ezért az adósságrendezés, vagyonkezelés, hitelezés szabályait át kellett alakítani − szól az indoklás.

Amellett hogy részletesebben szabályozza a javaslat, mely ingatlanokat lehet, illetve nem lehet felhasználni az eljárás során, lehetőséget ad a hitelek átütemezésére, s új, kedvezményes kamatozású hitel felvételét is lehetővé teszi. Ez a javaslat azonban még nem oldja meg azt, hogyan lehet megakadályozni az önkormányzatok eladósodását. Jóllehet jövőre már csak engedéllyel lehet hitelt felvenni, ez még az idei ügyletek megkötését nem akadályozza.