A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen - tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy "Allah akbar".

A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Ezért történt

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson - közölte az MTI érdeklődésére a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

A hvg.hu mást hallott

A hvg.hu egy menekülttábori hivatalos forrásból másképp értesült: nem vallási, hanem üzleti konfliktus támadt egy török férfi és egy afgán társaság között. A rendőrség közleményével szemben nem vált több száz fős lázadássá az eset, bár az igaz, hogy egy kukát felgyújtottak - tájékoztatták a hvg.hu-t a táborból. A rendőrök szétválasztották a verekedőket, és rendezték a helyzetet. A hvg.hu úgy tudja, semmi sem igaz abból, hogy a tábor feldühödött lakói kitörtek volna a befogadó állomásról és a helyieket fenyegették volna, a konfliktus a kerítésen belül maradt.

A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg - tette hozzá a sajtóreferens. Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett.

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet - írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés.