A fórum összehívását a világ két nagy olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország, továbbá Venezuela és Katar kezdeményezte. A cél az, hogy megállapodás szülessen az olajtermelés januári szintű befagyasztásáról és ezzel megállítsák a kőolaj árcsökkenését.

A dohai ülés összehívásáról február 16-án született egyezség, akkor a Brent hordónkénti ára 32,08 dolláron zárt. A héten pénteken 38,67 dolláron fejezte be a kereskedés az északi-tengeri olajfajta, amelynek az ára 1,66 dollárral (4,1 százalék) csökkent a csütörtöki záróértékhez képest.

Az árcsökkenést Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek egy kijelentése okozta. Azt mondta, hogy Szaúd-Arábia csak akkor fagyasztja be kitermelését, ha Irán és más nagy kitermelők is ezt teszik.

Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országának nem áll szándékában csatlakozni a termelésbefagyasztási megállapodáshoz egészen addig, amíg el nem éri a napi négymillió hordós termelést, ami mintegy harmadával haladja meg a jelenlegi szintet. Ez napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot.