Az elmúlt hónap során a jegybank szándékaival összhangban laposodott a magyar hozamgörbe, a nem hagyományos eszközök alkalmazásával az MNB lejjebb tudta hozni a kamatokat a hozamgörbe hosszabb lejáratú részein - kommentált Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő Zrt. portfoliómenedzsere.

A nemzetközi környezet támogatóbbá vált, a fejlett piaci jegybankok ismét aktívabb üzemmódba kapcsoltak, és egyre több jegybank esetében merül fel a negatív irányadó kamat lehetősége. A hazai folyamatok is abba az irányba mutatnak, hogy - az eddigi kommunikáció ellenére - feltehetően az MNB is elgondolkodik majd a további alapkamat csökkentésen. Az elmúlt hónapok inflációs számai jelentősen elmaradnak a decemberi jelentésben vázolt pályától, és a forint is erősödésbe kezdett, hiszen a rövid magyar kamatok egyre vonzóbbak a negatív eurós kamatokhoz képest. Márciusban az ECB nagy valószínűséggel újabb enyhítéseket jelent majd be, mélyebb negatív tartományba tolva a betéti kamatát. Az MNB március végi új inflációs jelentése és a várható ECB döntés a magyar jegybank számára is könnyen megteremtheti a kamatvágáshoz szükséges feltételeket - véli Bebesy.

A monetáris tanács (MT) korábbi kommunikációja szerint a következő két évben nem kell változtatni az alapkamaton, hogy teljesüljön az MNB inflációs célja. Várhatóan 2017 végéig nem változik az alapkamat, egyik irányba sem - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az MNB a legutóbbi közleményében hangsúlyozta, hogy "elsősorban" nem-konvencionális lépésekkel folytatná a monetáris politika esetleges további lazítását, ami burkoltan az alapkamat esetleges csökkentésére is utalhat, azonban az MT az alapkamat horgonyszerepét is csökkentené azáltal, hogy az aktív eszközök használata felé kívánja terelni a szereplőket - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Április végéig megszüntetik a kéthetes betéti eszközt, ugyanakkor kibővítik a kamatcsere ügyletek volumenét, valamint kedvezőbbé teszik azok árazásait. A kamatok hosszabb ideig való alacsonyan tartását az ECB további mennyiségi monetáris lazítása, a - Fed, de egyre csökkenő valószínűségű kamatemelése kivételével - a továbbra is igen támogató nemzetközi monetáris kondíciók, a külső sérülékenység meredek csökkenése, az MNB önfinanszírozási programja és hazánk kockázati megítélésének várható további javulása, valamint az idén várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják. Így 2017 közepéig nem várható a kamatok változása, azonban 2017 második felétől - bár egyre kisebb valószínűséggel - nem zárható ki fokozatos kamatemelés - prognosztizált Suppan.

Az MT nincs lépéskényszerben, hiszen nem valószínű, hogy teljesül a 3 százalékos inflációs cél 2018 előtt. Igaz, nem tökéletesek a körülmények egy újabb kamatcsökkentési ciklus megnyitásához sem, hiszen nyomott az inflációs környezet Magyarországon, a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon uralkodó hangulat kifejezetten rossz volt januárban és februárban. Fontos lesz, hogy márciusban miként dönt az ECB és a Fed. Ürmössy jelenleg annak látja a legnagyobb esélyét, hogy az ECB kamatot csökkent márciusban, míg a Fed márciusról júniusra halasztja a következő kamatemelés időpontját.

A kötvénypiac és a magyar forint is a márciusi eseményekre készül. A magyar hozamok továbbra is rekord alacsony szinten találhatóak, köszönhetően az önfinanszírozási program támasztotta kereslet-növekedésnek és az európai kötvénypiaci hozamesésnek, melyet az optimista várakozások támogatnak az ECB ülése előtt. A lejáró állampapírok hirtelen növekedést okoztak a külföldiek kezében levő magyar állampapír-állomány átlagos futamidejében, miközben maga az állomány jelentősen csökkent tavaly nyár óta - állapította meg Kiss Mónika, az Equilor Zrt. vezető elemzője.

A forint erősödéssel reagált az elmúlt hetek eseményeire: a javuló nemzetközi tőkepiaci hangulat mellett az euró gyengülése is jól látható. Jövő pénteken piaczárás után a Moody's nyilatkozhat Magyarország hitelminősítéséről: a felfokozott várakozások addig tovább tesztelik a nyár óta létrejött kereskedési sáv alját, a 307-es szintet.

Több dolog indokolta a mostani kamatdöntést, például az alacsony inflációs környezet. Bár a nemzetközi piacok bizonytalanok, a magyar és régiós eszközök piaca viszonylag stabil. Szintén a tartás mellett szól, hogy az ECB és a Fed is márciusban hoz majd döntést a kamatról, az MNB pedig ezek tudatában, valamint a márciusban megjelenő friss inflációs jelentés alapján határozhat meg esetleg egy új kamatpályát - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.