A létszám alakulását hasonlóan pesszimistán ítéli meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) elemzésének 6743 válaszadója. Magyarországon a munkáltatók a következő három hónapban várhatóan kismértékben, 0,3 százalékkal növelik alkalmazotti létszámukat, míg egy év távlatában hasonló mértékű csökkenést prognosztizálnak − állapította meg az NFSZ idei harmadik negyedéves, immár huszonötödik alkalommal elkészített negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérése (e létszámmozgásban a közfoglalkoztatottak is benne vannak). Az adatfelvétel 2011. július 1−20. között zajlott. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a negyedéves emelkedés elérheti a fél százalékot.

Az NFSZ szakértői szerint az óvatos tervezés okai közé tartozhatnak a felmérés időszakában is zajló európai és amerikai pénzpiaci események, amelyek kedvezőtlenül hatnak a hazai vállalkozások jövőbeli terveire. Az előző negyedévi felmérésében még 1,7 százalékos bővüléssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók. A vállalkozások 62 százaléka a következő három hónapban stagnálással számol, 13 százalékuk csökkenést vár, míg 25 százalék a létszám várható növekedését jelezte. Az egy évvel korábbi hasonló, rövid távra szóló prognózisnál hasonló volt a várakozások megoszlása.

Az országos átlagot meghaladó mértékű várható létszámbővítést az adminisztratív szolgáltatásban (+2,1 százalék), a bányászatban (+1,9 százalék), az információ és kommunikáció területén (+1,4 százalék), a vendéglátásban (+1,3 százalék), az építőiparban (+1,2 százalék), a feldolgozóiparban (+1,0 százalék), az egészségügyben (+0,9 százalék), az ingatlanügyleteknél (+0,8 százalék), a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységnél (+0,7 százalék), a kereskedelemben (+0,6 százalék), valamint a szállításban (+0,4 százalék) jeleztek. Ezzel szemben a közigazgatásban (−3,0 százalék), a művészet, szórakozás, szabadidő szegmensben (−1,9 százalék), a mezőgazdaságban (−1,8 százalék), a feldolgozóiparon belül pedig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában prognosztizálható érdemi létszámcsökkenés (−1,5 százalék). A következő egy évre vonatkozó várakozásoknál kedvezőtlen változás, hogy a felmérésben részt vevő munkáltatók körében egy esztendővel ezelőtt még 0,6 százalékos bővüléssel számoltak.