Amennyiben nem születik hitelmegállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió között, akkor bizonyosan marad a további leminősítésre utaló negatív kilátás Magyarország adósságkockázati besorolásán - mondta egy londoni konferencián Paul Rawkins, a Fitch Ratings hitelminősítő elemzője.

A szakember arról nem beszélt, hogy a hitelminősítő rontana-e Magyarország BB+, befektetésre ajánlott sáv alatti adóskockázati besorolásán, ha a magas adóssággal küszködő ország pénzügyi nehézségekkel szembesülne. Azt viszont kijelentette, hogy ha a tárgyalások megszakadnak, akkor a leminősítésre utaló negatív kilátás fennmaradna.

Mostanában lehetett olyan szóbeszédről hallani, miszerint Magyarország megáll a saját lábán, ami "zavarna minket" - mondta Rawkins. Magyarországnak vannak gyengeségei, gyakoriak a nagy piaci turbulenciák, amelyek kezeléséhez nem elég jól pozicionált az ország - tette hozzá.

Magyarország hitelminősítésének további rontására vonatkozó kérdésre adott válaszához később még hozzátette: ez minden bizonnyal azt jelentené, hogy a kilátás negatív marad. Nem csak az IMF-hitel visszafizetéséről van szó, ez uniós pénz is.

A Reuters emlékeztet Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijelentésére, miszerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá.

Emellett a hírügynökség utal Orbán kettős beszédére is: miközben a magyar miniszterelnök a magyar hallgatóság felé továbbra is keménynek mutatkozik, Magyarország azzal, hogy a jegybankra kiterjesztett tranzakciós illetékről szóló rendelkezést visszavonta, valamint a 2013-ra közel 400 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be, egy lépéssel mégiscsak közelebb került a megállapodáshoz.

Magyarországnak jövőre 3,6 milliárd eurónyi IMF-hitelt kell visszafizetnie a 2008-as mentőcsomagból.

A Fitch 2012. januárjában vonta meg a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól. Magyarországnak egyetlen nagyobb hitelminősítőnél sincs a befektetésre ajánlott adósságkockázati besorolása, ugyanakkor a másik két nagy hitelminősítőnél, a Moody'snál és az S&P-nél is negatív kilátás van érvényben. Emellett Magyarország idén nem lépett ki a nemzetközi pénzpiacokra, a kormányzat szerint erre az IMF-megállapodás után kerülhet sor.