Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végéhez ért a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál: ma este osztják ki a versenyprogram díjait, köztük a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, amelyre Nemes Jeles László nagysikerű alkotását, a Saul fiát is esélyesnek tartja a nemzetközi sajtó. Az elismerések sorsáról a Joel és Ethan Coen vezette nemzetközi zsűri dönt. Az idei cannes-i filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában 19 alkotás szerepelt. Esélyesként emlegetik többek közt Nanni Moretti olasz rendező Mia Madre (Anyám) című filmjét, a szintén olasz Paolo Sorrentino legújabb, Youth (Fiatalság) című művét, valamint Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjét.

Az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szóló, Budapesten forgatott film az Arany Kamera díjáért is versenyben van; az elismerés a seregszemlén szereplő 26 első nagyjátékfilm között talál gazdára - ugyancsak a vasárnap esti ceremónián.

A versenyprogramban a legjobb film, a legjobb színész és színésznő mellett díjazzák a legjobb rendezőt, a legjobb forgatókönyvet, és a zsűri rendszerint nagydíjat és különdíjat is kioszt. Arany Pálma-díjat kap a legjobb rövidfilm is, a zsűri a kisjátékfilmek mezőnyében is különdíjjal jutalmazhat egy alkotást. A záróünnepségen Agnes Varda francia filmrendező munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál. A 86 éves művész az első női alkotó, aki átveheti a legjelentősebb cannes-i elismerést.

Tavaly Nuri Bilge Ceylan török rendező több mint háromórás filmje, a Téli álom című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a Jane Campion vezette zsűritől.

A zsűritagok egész nap nem használhatják mobiltelefonjaikat, és csak az esti díjátadó gálán jelenhetnek meg nyilvánosan. A fesztivál szabályzata szerint a kilenctagú zsűrinek kötelezően hét díjról kell döntenie: az Arany Pálmáról, a Nagydíjról, a rendezés díjáról, a zsűri díjáról, a forgatókönyv díjáról, valamint a legjobb női és férfi alakítás díjáról. Csak egyetlen díj adható megosztva, de az nem lehet a fődíj, az Arany Pálma. Lényeges szabály az is, hogy egy film csak egy díjat kaphat.

A nemzetközi sajtó hat filmet tart esélyesnek az Arany Pálmára. Minden pontozási listát az amerikai Todd Haynesnek az 1950-es évek New Yorkjában játszódó Carol című leszbikus szerelmi története vezet az ausztrál Cate Blanchettel és az amerikai Rooney Maréval a főszerepben. Az olasz Nanni Moretti Mia Madre (Anyám) című önéletrajzi ihletésű filmje egy egzisztenciális válságba kerülő filmrendezőnőről elsősorban a francia újságírók elismerését vívta ki. Harmadik esélyesként tartják számon Nemes Jeles László Saul fia című első filmjét, amely szombaton megkapta a nemzetközi kritikusok díját és a francia Francois Chalais-díját is. Sokan inkább a zsűri díját tartják valószínűnek a magyar versenyfilmnek. Szombat este a rendezőn és a forgatókönyvíró Clara Royer-n kívül visszatért Cannes-ba a főszerepet alakító Röhrig Géza és Erdély Mátyás operatőr is.

A kritikusok esélyesnek tartják még a görög Jorgosz Lantimosz The Lobster (A homár) című alkotását, a tajvani újhullám alapítója és vezéregyénisége, Hu Hsziao-hszien The Assassin (A gyilkos) című filmjét, amely a vu-hszia, egy eredetileg kínai irodalmi műfaj, a hősi harcművészek kalandjait bemutató műfajba tartozik, valamint Paolo Sorrentino Oscar-díjas olasz rendező angolul forgatott groteszk filmjét, az Ifjúságot, a 82 éves Michael Caine-nel és a 76 éves Harvey Keitellel a főszerepben.

A zsűrinek idén először két elnöke van Joel és Ethan Coen amerikai rendezők személyében, akik Thierry Frémaux művészeti igazgató szerint csak egy-egy szavazatot kértek a döntéshez, mert szükség esetén valódi vitát szeretnének a filmekről. A zsűri elnökének korábban mindig duplán számított a szavazata.

Mindegy egyes díjról a vita után titkos szavazással döntenek a zsűritagok, s a díjat elnyerő filmnek abszolút többséget kell kapnia, azaz legalább öt szavazatot a kilencből. A zsűrinek szabályozott kéretek között van némi mozgástere a díjak átadásban, így történhetett meg, hogy 2013-ban az Adél élete című film és annak két főszereplője együtt kapta meg az Arany Pálmát.