Az árnyékbankolás egyik elemét képező közösségi hitelezés - más néven peer-to-peer (P2P) vagy "crowdfunding" hitelezés - a banki hitelezés helyettesítőjeként elterjedt gyakorlat. Az internetes P2P-szolgáltatók a hitelezőket és a hitelek felvevőit közvetlenül összekapcsolják, ezért cserébe pedig a hitelösszeg valamekkora hányadát kezelési költségként levonják.

A szerdától érvényes új szabályok szigorítják a P2P-platformok működésének feltételeit Kínában. Egyebek között nem adhatnak el vagyonkezelési termékeket és eszközfedezetű értékpapírokat, nem gyűjthetnek betéteket, nem fektethetik saját projektekbe a befektetők pénzét, nem vállalhatnak garanciákat a befektetett tőkére és a hozamára sem.

Korlátozták a magánszemélyek és vállalatok által felvehető hitelek összegét is. Egy magánszemély egy P2P-szolgáltatótól legfeljebb 200 ezer jüant (30 ezer dollárt), az összes platformot tekintve pedig maximum 1 millió jüant vehet fel hitelként. Vállalkozások esetében 1 millió, illetve 5 millió jüanban szabták meg a felső határt.

Kínában a hagyományos pénzintézetek által mellőzött kisvállalkozások és magánszemélyek veszik igénybe a közösségi hitelezést, amelyet Peking kezdetben támogatott, mint a pénzügyi innováció egyik formáját. A szektor szabályozatlansága azonban hatalmas botrányokhoz, csalásokhoz és bukásokhoz vezetett. A rendőrség idén leplezte le Kína addig legnagyobb P2P-platformjának piramisjátékát, amelynek keretében két év alatt több mint 900 ezer hiszékeny kisbefektetőtől nagyjából 50 milliárd jüant (7,6 milliárd dollárt) csaltak ki.

Június végén 4127 bejegyzett P2P-vállalkozás működött Kínában, és ezek közül a bankfelügyelet (CBRC) 1778-at tartott nyilván problémásként. A vállalkozások 12 hónap türelmi időt kaptak, hogy működésüket az új szabályokhoz igazítsák. Egyes becslések szerint 200-300-ra csökkenhet a működő P2P-vállalkozások száma a jövő év augusztusára.