Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a monetáris kondíciókat, a szeptemberi inflációs jelentésben pedig majd fény derül ezek makrogazdasági hatásaira - válaszolta a jegybank a Reuters kérdésére e-mailben.

Mindezt arra a felvetésre válaszolták, hogy az erős forintnak milyen hatása lehet esetleg az exportra, illetve azon keresztül a növekedésre, illetve az inflációra - számolt be a Portfolio.

A második negyedéves GDP elmaradt a piaci várakozásoktól, de az MNB júniusi előrejelzésével alapvetően összhangban alakult, így számunkra nem okozott meglepetést. A bejövő reálgazdasági adatok nem indokolnak érdemi változást a GDP előrejelzésünkben - emelte ki a jegybank a második negyedéves adat kapcsán.

A közlemény utolsó mondatának változása - a feltételesség elhagyása - a korábbiakhoz képest egyértelműen megerősíti, hogy az MT a monetáris kondíciókat kész nemhagyományos, célzott eszközökön keresztüli lazítással biztosítani - olvasható a nyilatkozhat kulcsmondata.

A kedden napvilág látott MT-közlemény ugyanis úgy fogalmazott:

A monetáris tanács az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat kész nemhagyományos, célzott eszközökön keresztüli lazítással biztosítani.

Egy hónappal korábban még az szerepelt az ominózus mondatban, hogy

Amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, az MT kész a monetáris kondíciók további lazítására nemhagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.