Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 júniusában 1,4 százalékkal csökkent, míg munkanaphatástól megtisztítva 1 százalékkal nőtt - közölte pénteken a KSH.

A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,6 százalékkal csökkent.

Az egy százalékos növekedés mindenképp lassulás a korábbi ütemekhez képest, ez azonban csak részben okozott meglepetést. Egyrészt, a lendület vesztés várható volt, mivel az egyre magasabb bázisok, a gyenge belföldi kereslet és a globális lassulás mind abba az irányba mutattak, hogy csökkenni fog a hazai ipar teljesítménye. Másrészről viszont a lapunk által megkérdezett elemzők nem számítottak arra, hogy a júniusi adat már ilyen gyenge lesz, csak későbbre, július-augusztusra tették a visszaesést - bár azt hozzá kell tenni, hogy az ipari adat jellemzően nagyon volatilis, lehet, hogy csak egy egyszeri, kiugró adatról van szó.

Forrás: KSH