Várhatóan több nyugdíjas már ezen a héten munkába áll az új nyugdíjas-szövetkezetek segítségével szerzett munkahelyén - mondta a Magyar Időknek Kováts Balázs, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet országos lefedettségű érdekközösség ügyvezetője. A szervezet az internet mellett elsősorban áruházakban szórólapokon toborozza a nyugdíjas munkások új hadseregét.

A szövetkezeti dolgozóknak meg kell kapniuk legalább a minimálbért (jelenleg bruttó 127,5 ezer forint), amelyből 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le. Budapesten elsősorban a kiskereskedelem keres árufeltöltőket és eladókat. Mosodai kisegítőként - ami az előzőekhez hasonlóan komoly fizikai munka - óránként 850 forintot is lehet keresni.

Nyugat-Magyarországon Győrben az autóipar várja a nyugdíjasokat heti három-négy napra minőség-ellenőrzési és csomagolási feladatokra, 733 forintos órabérért. Vas megyében be lehet állni az összeszerelést végző dolgozók vagy a kárpitosok közé 733-800 forintért. A munkahelyre céges járattal is eljuthatnak a nyugdíjas munkások.