A legújabb feldolgozóipari konjunktúrateszt alapaján a barométer 2013 elején elindult emelkedése hamar megtorpant: 2014 őszén az index immár hetedik alkalommal 55 pont körül ingadozik, néhány százalékpontos kilengésekkel. A barométer a vállalatvezetők szubjektív megítélését tükrözi saját cégükről, valamint az üzleti környezetről.

Összességében az index kedvezőbb is lehetne, hiszen jelenlegi helyzetüket kétség kívül jónak ítélik a vállalatok, a kilátásaik azonban már korántsem ilyen kedvezőek - állapították meg a kutatók. Ráadásul a vállalatok gazdasági mutatóiból összeállított bizalmi index - amely a kilátások objektívebb mérőszáma - már második alkalommal esik, még éppen 50 pont felett áll - az előző negyedévi 55 pont, illetve az április 59 pont után. Bár a rövid távú termelési prognózisok kifejezetten jók, a megrendelések apadnak, miközben a készletek szintje változatlan.

A vállalatok "kedvét" az javítja, hogy az exportmegrendelések magasak és a belföldi piacon is élénkülés tapasztalható (bár ez a rendelésállományokon még csak kevésbé látszik). Ugyanakkor a jövőt rövid távon kiszámíthatatlannak ítélik, újra nagy a bizonytalanság a hazai és a nemzetközi üzleti környezetben, miközben szerkezeti problémák is nehezítik a termelés (munkaerőhiány).

Mindenki nagyon pesszimista lett

Figyelemre méltó, hogy a vállalatvezetők megítélése a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól drámaian romlott a friss felmérés szerint. Az index a nyári 53 pontról 30 pontra zuhant; ilyen drasztikus mértékű visszaesést még a válság idején sem tapasztaltak a felmérés készítői.

A magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatos várakozások hirtelen és drasztikus romlása 2014 őszén jelentős és általános hangulatromlást jelez a vállalkozók körében. Ma még nehéz megítélni, hogy ez a bizalomvesztés a vállalatok üzleti magatartását is közvetlenül negatívan befolyásolja a következő időszakban, vagy csupán olyan hangulati elem, amely nem feltétlenül terjed át a vállalkozók saját cégüket érintő üzleti döntéseire - vélik a Kopint-Tárki kutatói.

Így festenek az ágazati előrejelzések

A tesztet 2013-tól egy új előrejelzéssel egészítjük ki, amely a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére ad becslést. Az előrejelzés a korábbi ágazati termelési és rendelésállományi adatokra (ezek forrása a KSH), valamint a Kopint-Tárki idén 26 éves konjunktúratesztjének eredményeire támaszkodik.