Egyes elemzők azt javasolják a befektetőknek, hogy a tényleges megállapodásig maradjanak távol a magyar állampapíroktól. Ez nem túl biztató üzenet a kormánynak sem.

Múlt heti budapesti látogatásunk során meggyőződtünk arról az eredeti feltételezésünkről, hogy a magyar kormány továbbra is meg akar állapodni az IMF-fel és az EU-val egy új hitelkeretről, de attól tartunk, hogy az eddig gondoltnál sokkal tovább húzódhatnak a tárgyalások - idézte a Financial Times beyondbrics című, feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja Luis Costa, a Citi devizapiaci stratégájának hétfőn kiadott írását.

Az elemző azt is megjegyzi, hogy tekintettel a forint erejére, a kormány igyekezete jócskán csökkent a megállapodás mielőbbi megkötése iránt. Arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs konkrét menetrend a tárgyalások megkezdéséről. Hónapokkal később kezdődhetnek csak el, és ezalatt még inkább nyilvánvalóvá válhat a kormány lelkesedésének hiánya - fogalmaz Costa a blog legutóbbi bejegyzése szerint. A Citi stratégája a fentiek tükrében azon az állásponton van, hogy egy későbbi, az EU-IMF-megállapodáshoz közeli időpontban lépnek be újra a magyar kötvénypiacra.

Luis Costa nem tartja kizártnak azt a forgatókönyvet sem, hogy a magyar kormány a biztonsági háló hiányában kimegy a nemzetközi piacokra, hogy bevonja a szükséges devizaforrást.

Közben a Bloomberg hírügynökség tegnapi cikkében arról számolt be, hogy az OTP részvényei két hete nem látott mértékű esést szenvedtek el az új nemzetközi hitelkeretet övező bizonytalanság, valamint a kohéziós források befagyasztása miatt. A hírügynökség idézi Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő hétfői szavait, miszerint az EU pénzügyminiszterei március közepén esedékes ülésükön elfogadják a Bizottság kohéziós forrásokat felfüggesztő javaslatát.

A cikk szerint a magyar eszközök megítélésének az sem tesz jót, hogy a jelek szerint elhúzódnak a tárgyalások a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a magyar kormány és az IMF közötti megállapodás csúszik - idézte a Bloomberg Árokszállási Zoltán, az Erste Bank budapesti elemzőjének szavait.